Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιστροφή της Ελλάδας στη λίστα των χωρών «εμπορεύσιμου ρίσκου» (marketable risk) για την βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, προχωρώντας, σε μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών.
«Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων για την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Κοινώς βάσει της απόφασης από 1ης Ιανουαρίου 2020 οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως εμπορεύσιμους.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε βγει εκτός της σχετικής λίστας το 2013, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στην ασφάλιση των πιστώσεων για εξαγωγές ελληνικών εταιρειών.
Για ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μιλά το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Εκτιμά δε, πως η απόφαση αυτή θα έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
Επιβεβαίωση της καλής πορείας της χώρας
Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο 2018, την πλήρη ενσωμάτωσή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2020.»
» Οι εξαγωγικές πιστώσεις δίνουν τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών ή/και υπηρεσιών να αναβάλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου αυτοί ασφαλίζονται συνήθως με ασφαλιστές του ιδιωτικού τομέα (πράξη αποκαλούμενη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων)».
Γιατί είχε βγει η Ελλάδα από τη λίστα
Η Ελλάδα είχε βγει εκτός της σχετικής λίστας το 2013, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στην ασφάλιση των πιστώσεων για εξαγωγές ελληνικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 2012 «για τη βραχυπρόθεσμη εξαγωγική πίστωση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2013, το εμπόριο εντός των χωρών της ΕΕ (και ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ που απαριθμούνται στο παράρτημα) με μέγιστη περίοδο κινδύνου έως δύο ετών συνεπάγεται εμπορεύσιμους κινδύνους και δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να ασφαλίζεται από το κράτος ή από ασφαλιστές υποστηριζόμενους από το κράτος.»
» Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν αυτό το είδος ασφάλισης, το κράτος δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει και να προσφέρει παρόμοιο προϊόν.»
» Ωστόσο, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας για τους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εξαγωγές στην Ελλάδα, η Επιτροπή αποφάσισε το 2013, επίσης βάσει στοιχείων από δημόσιες διαβουλεύσεις, να αποσύρει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να θεωρήσει τους κινδύνους από βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα προσωρινά ‘μη εμπορεύσιμους’.»
» Η απόφαση αυτή παρατάθηκε πολλές φορές και η τελευταία τροποποίηση λήγει στο τέλος του 2019. Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση με την οποία κάλεσε τα κράτη μέλη, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα ιδιωτικής ασφάλισης πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα.»
» Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, ιδίως τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τις επιδόσεις του εταιρικού τομέα, η Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να τροποποιήσει αναλόγως την ανακοίνωση.»
» Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».
«Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης στην Ελλάδα και βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
ΥΠΕΞ: Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης