Σας έχω νεότερα από τα ενδότερα του Μαξίμου. Μου περιγράφουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε μεγάλα κέφια το τελευταίο διάστημα και έχει αρχίσει να διερευνά τις διαθέσεις των στενών συνεργατών του ως προς τα πιθανά πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν αναφέρεται ο ίδιος σε συγκεκριμένα πρόσωπα, παρά ρωτά εάν θα ήθελαν εκπλήξεις από τον ίδιο. Ποια, νομίζετε, είναι η απάντηση που συνήθως λαμβάνει; «Πρόεδρε, ο κόσμος περιμένει από εσάς μόνον εκπλήξεις»… Κατά μία εκδοχή ακούστηκε να λέει «θέλετε εκπλήξεις; Τότε να προτείνω τον Προκόπη». Κόκαλο οι δικοί του.
Ο νέος κύκλος
Πέραν αυτού πάντως όσοι παρακολουθούν από κοντά τον κ. Μητσοτάκη έχουν να λένε ότι αυτόν τον καιρό νιώθει ότι είναι ισχυρός και ότι ούριος άνεμος κινεί τα πανιά του. Παρά ταύτα, μου λένε πως δεν περιορίζεται σε αυτή την ατμόσφαιρα και σε αυτό το κλίμα, αλλά έχει αναζητήσεις και βρίσκεται σε διαρκή αναστοχασμό. Θέλει να ακούει πολλές και διαφορετικές απόψεις και κυρίως σαφείς εξηγήσεις για το «τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε»…
Γι’ αυτό και δεν περιορίζεται σε συζητήσεις μόνον με συνεργάτες του. Αντιθέτως επιδιώκει να συγκροτεί πιο διευρυμένα σχήματα συνομιλητών του, δηλαδή με πρόσωπα εκτός πολιτικής που δεν εμπλέκονται στο κυβερνητικό έργο ή δεν έχουν σκοπούς ή πολιτικές επιδιώξεις (όπως επιστήμονες, δικηγόρους πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες κ.ά.).
Κατά τα λοιπά, όπως μαθαίνω, δίνει χρόνο στους υπουργούς, είναι κατευναστικός στις μεταξύ τους διενέξεις και αναζητεί τρόπους να επιταχύνει την ανάπτυξη της οικονομίας και να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού.
Εχασε το μέτρο
Ανεξαρτήτως πάντως της καλής διάθεσης που έχει με τους υπουργούς του, ορισμένοι κυριαρχούνται από την αγωνία της αναγνώρισης του έργου τους από τον Πρωθυπουργό. Εις εξ αυτών μάλιστα και συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ξεπεράσει τους πάντες και τα πάντα σε σημείο που να πνίγεται στις εξαγγελίες του. Εχει τάξει ένα ψηφιακό μέλλον για τον καθένα μας. Με τη διαφορά ότι πέντε μήνες μετά ούτε το 112 (ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης) δεν έχει ετοιμάσει. Κάποιος θα πρέπει να του μιλήσει για την έννοια του μέτρου.
Ενα Yugo με μηχανή 3.000 cc
Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, τα σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου είναι συγκεκριμένα. Τον βλέπουν αποσυντονισμένο και λειτουργικά αναποτελεσματικό. Ωσάν να μην έχει ακόμη συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι έχασε την εξουσία και βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από την ήττα, από την οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει.
Οι δικοί του ωστόσο, δηλαδή οι στενότεροι συνεργάτες του, επιμένουν ότι θα πρέπει να τρέξει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο γίνεται γρηγορότερα. Εις εξ αυτών παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα… Yugo (το «αρχαίο» γιουγκοσλαβικό αυτοκίνητο από την εποχή του Τίτο) που του έχουν φορέσει μηχανή 3.000 κυβικών. Προσθέτουν μάλιστα ότι κάποια στιγμή θα ανατιναχθεί αν συνεχίσει με αυτή τη μηχανή. Τον προτρέπουν, λοιπόν, να αλλάξει αμάξι, να αποκτήσει επιτέλους ευρωπαϊκό αυτοκίνητο.
Αλλά μη νομίζετε ότι οι παραπάνω μένουν μόνον στον κ. Τσίπρα. Ασχολούνται και με τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο. Λένε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί εξαντλείται στους 53+ ενώ μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο 5 εκατ. ανθρώπων. Αυτά για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει αυτόν τον καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φανερώνεται και στις δημόσιες εμφανίσεις τού άλλοτε πρωθυπουργού.
Αναπάντητο αίτημα
Στο Παρίσι θα βρεθεί αυτές τις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει σε μια εκδήλωση για το χρέος. Εκείνο που έμαθα είναι ότι θέλησε, με την ευκαιρία της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά το αίτημά του έμεινε… αναπάντητο. Αλλο να πηγαίνεις στο Παρίσι σε μια εκδήλωση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλο να μεταβαίνεις ως πρωθυπουργός. Αυτά προβλέπονται, μου λένε, στο πρωτόκολλο της γαλλικής προεδρίας.
Προσγείωση στην καταιγίδα
Ισως οι περισσότεροι να μην το έχουν αντιληφθεί, αλλά όταν επέστρεφε από το Ζάγκρεμπ ο Πρωθυπουργός έπεσε σε μια καταιγίδα, ενώ το αεροπλάνο του ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Οι αναταράξεις ήταν αισθητές, αλλά δεν υπήρξε καμία ανησυχία, καθότι οι χειριστές του Gulfstream, έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, το προσγείωσαν μέσα στην καταιγίδα με ασφάλεια, χωρίς κανείς να κινδυνεύσει.
Το άγαλμα Καραμανλή
Εχουν προσκληθεί όλες οι… φυλές της ΝΔ και θα έχει ενδιαφέρον ποιες τελικά θα παρευρεθούν. Ο λόγος για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ξάνθη. Μαθαίνω ότι έχουν προσκληθεί δύο πρώην πρωθυπουργοί (Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς), άπαντες οι υπουργοί, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος θα υπάρξει στη Ξάνθη συνωστισμός καραμανλικών βουλευτών.
Κουίζ… εργατοπατέρων
Ποιος εργατοπατέρας σε άλλοτε κραταιά ΔΕΚΟ – σήμερα παλεύουν να τη σώσουν – κυκλοφορεί με καινούργιο αυτοκίνητο από τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο του παραχωρείται δωρεάν; Από ποιον νομίζετε; Από τη διοίκηση μιας πρώην θυγατρικής της ενεργειακής επιχείρησης, η οποία μερικώς αποκρατικοποιήθηκε. Προς τι η… εξυπηρέτηση τότε; Η απάντηση απλή. Αν και πλέον η θυγατρική πέρασε εν μέρει σε ξένα χέρια, οι εργαζόμενοί της ανήκουν στο συγκεκριμένο συνδικάτο. Και η εργασιακή ειρήνη, με κάθε κόστος, αποτελεί το ζητούμενο. Ομως οι φιλοδοξίες του εργατοπατέρα είναι μεγαλύτερες. Ετσι άρχισε τις κολακείες (sic) για να πάρει και το χρίσμα υποψηφίου βουλευτή. Τον γλύκαναν δίνοντάς του ένα αυτοκίνητο, αλλά το βουλευτιλίκι το ‘χασε…
Ποιος θα ξεχάσει τον μαχητή επικεφαλής των συνδικαλιστών να βγάζει λόγο-ύμνο, ως άλλος… Γκρούεζας, υπέρ της Διοίκησης της θυγατρικής στο «κοπή τη πίτα» της εταιρείας στο Χίλτον πριν από κάποιους μήνες. Τυχαίο; Ζήτησε μάλιστα και… συγγνώμη που είχε εναντιωθεί στην αποκρατικοποίηση, καθώς η νέα Διοίκηση απέδειξε ότι μπορεί «και μόνη της καλά» που λέει και το άσμα, δίχως τις πλάτες τής πρώην μητρικής της. Τυχαίο; Ξέχασε ωστόσο να αναφέρει ότι η μαμά-εταιρεία δεν κέρδισε και πολλά, καθώς λόγω του δαιδαλώδους τρόπου της παραχώρησης κατέβαλε σε φόρους μεταβίβασης κοντά το ένα τρίτο του τιμήματος. Και έτσι τρέχουν τώρα να τη σώσουν…
Κοκκαλίνος
Τούτες τις ημέρες θυμήθηκα για κάποιον λόγο τον… «Κοκκαλίνο» που έγραφε για κάποιο διάστημα ο συγχωρεμένος Κίτσος Τεγόπουλος, από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας», προς τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Ηταν μικρά εύστοχα σχόλια που περιέγραφαν το ήθος και τη συνέπεια του ανδρός. Και βεβαίως έμειναν όλα αναπάντητα για να επιβεβαιωθούν στις μέρες μας. Το πόσο ζημιώθηκε ο ελληνικός λαός από τα κόλπα του Κοκκαλίνου με τον ΟΤΕ και τις υπερτιμολογημένες δημόσιες συμβάσεις το γνωρίζουν πλέον όλοι οι Ελληνες. Οπως γνωρίζουν και τα βάρη που συσσώρευσε στην πολιτική ζωή της χώρας σε κρίσιμες και καθοριστικές περιόδους.
Για τα παρόντα και τις παράλογες διεκδικήσεις του δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Οχι για τίποτε άλλο, αλλά απλούστατα γιατί δεν χρειάζεται. Ο κ. Κόκκαλης έλαβε πλήρεις και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τον Ολυμπιακό, που τον δόξασε παρότι φρόντισε να τον ζημιώσει.