Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την περιοδεία του στα Γιάννενα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ και επισκέφτηκε τα εργοστάσια “ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ” και “ΔΩΔΩΝΗ” όπου μίλησε στους εργαζόμενους.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια δήλωσε πως η Ήπειρος έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Γι αυτό το ΚΚΕ με τις θέσεις του θα παλέψει ώστε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια να λυθούν σε όφελος των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των γυναικών, της νεολαίας της περιοχής. Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης των Ιωαννίνων επεσήμανε πως στην τοπική διοίκηση έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες από τις κυβερνήσεις χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών. Ταυτόχρονα τόνισε πως το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή, στους δήμους και τις περιφέρειες παλεύει ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών με ανταποδοτικά τέλη αλλά και να επιλύονται ζητήματα, όπως είναι η σχολική στέγη, αλλά και τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν υποδομές, προσωπικό, χρηματοδότηση για να καλυφτούν οι ανάγκες που έχει η περιοχή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στα εργοστάσια “ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ” και “ΔΩΔΩΝΗ”
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα εργοστάσια “Νιτσιάκος” και “Δωδώνη” στα Γιάννενα όπου μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι μισθωτοί, είναι αυτοί που ουσιαστικά παράγουν όλο τον πλούτο της οικονομίας. Για αυτό και χρειάζεται να οργανώσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας – πρώτα ως ΚΚΕ – και μέσα στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, παντού, στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να προωθηθούν και να επιλυθούν προβλήματα των εργαζομένων, γιατί η εργατική τάξη, είναι η παραγωγική δύναμη που θα μας πάει μπροστά.
Για την ανάπτυξη
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως “κρατάμε μικρό καλάθι γι’ αυτή την «ανάπτυξη» που λέει και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπωσδήποτε περάσαμε από μια βαθιά οικονομική κρίση, όμως η ανάπτυξη, δε θα είναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη, όπως μας λένε. Γιατί κυρίως τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα και αυτά που έρχονται δυστυχώς ακόμα, είναι σε βάρος των πολλών, σε βάρος των εργαζομένων. Ευνοούν, κυρίως, κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους με νέες φοροαπαλλαγές, νέες φοροελαφρύνσεις, με δυνατότητα να έχουν κερδοφορία με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα. Όμως δυστυχώς στη τσέπη του εργαζόμενου μπαίνουν ή πολύ λίγα απ’ όλα αυτά ή και καθόλου. Αντίθετα και με τους νέους νόμους για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό που έρχεται και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, πάλι μιλάμε για περιορισμό δικαιωμάτων και μια επισφάλεια για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Απ’ αυτή την άποψη, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα. Με δύναμη θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, με βάση τη μικρή δύναμη που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, αλλά θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Δεν υποτιμάμε τίποτα. Το παραμικρό που μπορεί να γίνει και να είναι σε όφελος του ελληνικού, εργαζόμενου λαού, εμείς θα το παλέψουμε. Παρά τη συνολική αντίθεσή μας με αυτό το άδικο σύστημα, με το σύστημα της εκμετάλλευσης και με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα τόσα χρόνια τώρα.
Άρα λοιπόν, δίκαιη ανάπτυξη έτσι όπως θα πρέπει να είναι δεν πρόκειται να υπάρξει. Λέμε ότι θα είναι επισφαλής ανάπτυξη γιατί πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όχι τόσο για τα μεγέθη της Ελλάδας, ή για τα προβλήματα μόνο της ελληνικής οικονομίας. Αλλά γιατί υπάρχουν προβλήματα σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες: στις ΗΠΑ, στη Γερμανία που αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Γαλλία, σε άλλες ισχυρές χώρες που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε επιβράδυνση και υπάρχει κίνδυνος να πάνε σε ύφεση, σε κρίση. Κι αυτό λέμε ότι θα επηρεάσει δυστυχώς και την Ελλάδα, κυρίως τους τομείς και τους κλάδους που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ο εργαζόμενος λαός, τα δικά του συμφέροντα και τα δικά του δικαιώματα.
Για το φορολογικό νομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως: “Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με πιο εντατικούς ρυθμούς σε μια σειρά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο κρατικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη βουλή, μας ανησυχεί ότι πάλι τα υποζύγια θα είναι οι εργαζόμενοι. Θα είναι ο λαός, θα είναι τα λαϊκά στρώματα αυτοί που θα πληρώνουν. Το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης, δίνει φοροαπαλλαγές σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν τις επενδύσεις τους, για να ανακουφιστούν. Όμως, δεν κάνει το ίδιο για τον εργαζόμενο λαό, για τους μισθωτούς, για τους εργάτες, για τους αυτοαπασχολούμενους ή για τους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους κλπ, που εξακολουθούν να πληρώνουν. Αν δείτε την αναλογία, εξακολουθεί το 7% να πληρώνουν οι μεγάλοι, αυτοί που έχουν δηλαδή και τη δύναμη και το χρήμα, το κεφάλαιο ενώ το 93% το πληρώνει αυτό που λέμε εργάτης, εργαζόμενος, μισθωτός. Όπως και μια σειρά άλλα μέτρα, όπως είναι το κοινωνικοασφαλιστικό, όπου έρχεται να επιδεινώσει μια κατάσταση – η οποία φυσικά δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Από το ‘92 έχει ξεκινήσει το πάρσιμο πίσω ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Περίθαλψη. Μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ ο συνταξιούχος πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο, να ανακουφίζεται από τη δουλειά μιας ζωής. Μας ανησυχεί κι αυτό το νομοσχέδιο και το έχουμε βάλει μπροστά να το παλέψουμε και μέσα στη βουλή και έξω από αυτή, στους αγώνες, για να μην περάσει σε χειρότερη κατεύθυνση. Γιατί το κύριο είναι ότι τα δίνει όλα στους ιδιώτες ώστε την ασφάλιση, τη σύνταξη για τον εργαζόμενο να την παίζουν στον τζόγο. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει μια ζωή όσο εργάζεται, όσο διαρκεί ο εργασιακός του βίος, θα πληρώνει σε επενδυτές σε ιδιώτες, για να έχει πιθανόν μια σύνταξη αύριο και για να έχει ασφάλιση όσο καιρό εργάζεται. Κι αυτά θα παίζονται στον τζόγο – γιατί θα τα δίνουν για επένδυση- και μετά δεν θα ξέρει αν θα πάρει και τι θα πάρει, εκτός από αυτό που λένε “εθνική σύνταξη” που θα είναι 280 ευρώ!
Άρα, λοιπόν, αυτά είναι προβλήματα που αφορούν όλους μας, και τους εργάτες και το τεχνικό προσωπικό και τους υπάλληλους και τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες των πόλεων και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους κι όλοι μαζί είναι ανάγκη να φτιάξουμε μια κοινωνική συμμαχία και να παλεύουμε ενάντια σε όλα αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε τις απόψεις μας, ότι εμείς παλεύουμε και για ένα συνολικό διαφορετικό σχέδιο στην οικονομία, για μια άλλη κοινωνία. Το τι μισθό έχω, τι σύνταξη παίρνω, τι υγεία έχω, αν μπορώ να πάρω τα φάρμακα ή να μην πληρώνω συνέχεια το γιατρό για να με γιατροπορεύει, τι παιδεία και τι μόρφωση χρειάζονται τα παιδιά μου, τι αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες, γιατί έτσι πρέπει να ζει ο άνθρωπος, είναι ανθρώπινη ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια. Όπως δεν είναι πολυτέλεια και το να πάω μερικές μέρες με την οικογένειά μου διακοπές. Όλα αυτά είναι σύγχρονες ανάγκες, τις οποίες ο άνθρωπος σήμερα δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει. Γι αυτό εκεί πρέπει να πάμε σε μια τέτοια κοινωνία που θα ικανοποιήσει αυτά τα ζητήματα.
Για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό νόμο τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος για παράδειγμα, βάζει εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων. Καθορίζει πως αποφάσεις για συμβάσεις ή για άλλα εργασιακά ζητήματα θα παίρνει τελικά ο υπουργός Εργασίας και θα επιβάλει τι πρέπει να γίνει. Δηλαδή ζητήματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, που υπήρχαν μέχρι τώρα -τα έπαιρναν βέβαια σιγά σιγά πίσω, αλλά υπήρχαν κάποια δικαιώματα- τώρα όλα πάνε να τα πάρουν πίσω.
Άλλο παράδειγμα είναι το μητρώο μελών όπου το Υπουργείο και το κράτος ουσιαστικά λες και δουλεύει για την Ασφάλεια, για την αστυνομία, να ξέρει ποιος ψηφίζει απεργία, ποιος ψηφίζει διεκδίκηση, ποιος ζητάει περισσότερα, δηλαδή αυτά που δικαιούται. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το δικό σας κλάδο, αφορά όλους τους κλάδους, όλη την οικονομία, την κοινωνία.
Για τη νέα κρίση, για την κατάσταση στην περιοχή μας και το προσφυγικό
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως: “εμείς δεν αποκλείουμε -και δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση αυτή, οι ίδιοι τα λένε- ότι έρχεται διεθνώς νέα κρίση. Δεν ξέρουμε αν θα πλήξει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να μην την πλήξει αν για παράδειγμα ισχυρές οικονομίες βρεθούν σε οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία, που θεωρείται η ναυαρχίδα της ανάπτυξης της Ευρώπης, της ΕΕ, έχει επιβράδυνση στην οικονομία της, που σημαίνει πως θα έχει επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλες χώρες και εργαζόμενους, το ίδιο και η Γαλλία, άλλες χώρες.
Οι ΗΠΑ επίσης έχουν οικονομικά προβλήματα κι ανταγωνίζονται οικονομικά την Κίνα και τη Ρωσία. Και εδώ η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Μπορεί δηλαδή ο λαός μας, η χώρα μας, να γίνει θύμα αυτών των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων, ισχυρών δυνάμεων, που για τα δικά τους οικονομικά ή άλλα γεωστρατηγικά συμφέροντα τσακώνονται στην περιοχή μας. Και αυτά οδηγούν σε πολέμους, σε επεμβάσεις, σε συγκρούσεις, με θύματα πάντα τους λαούς.
Έτσι εξηγείται και η επιθετικότητα της Τουρκίας, της τούρκικης αστικής τάξης με τον Ερντογάν και για το Κυπριακό και για το Αιγαίο, με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις που έχει. Έτσι εξηγούνται οι πόλεμοι στη Μ. Ανατολή, στη Συρία κλπ.
Ακούσαμε για παράδειγμα τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας να λέει σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες θα πολεμήσουν μαζί με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, όπως πολέμησαν άλλες φορές στην Κορέα, και θα ματώσουμε. Κι αυτό το λέει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, ο λαός, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από την ιστορία, σωστά συμπεράσματα για να μην γίνουν και τα ίδια λάθη, να μην ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές, που τελικά πληρώνει ο λαός μας, η νεολαία μας.
Κι επειδή οι αντιθέσεις μεγάλων δυνάμεων και οικονομικών συμφερόντων μεγαλώνουν, οι ανταγωνισμοί εντείνονται σ’ όλη την ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και με την επιθετικότητα της Τουρκίας και με τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, με τις νέες βάσεις που φτιάχνουν και δημιουργούν πολέμους στην περιοχή, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι να εμπλακεί και η Ελλάδα, ο λαός, η νεολαία σε τέτοιους πολέμους και τέτοιες επεμβάσεις και να διογκωθεί πάλι όπως βλέπουμε να γίνεται το προσφυγικό κύμα.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φεύγουν ξεριζωμένοι λόγω των πολέμων και του κυνηγητού, έρχονται στην πατρίδα μας που είναι η πρώτη χώρα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εδώ – το ΚΚΕ το λέει από την πρώτη στιγμή – μιλάμε για τις εγκληματικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που υλοποιούν μια απαράδεκτη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, υλοποιούν τη συμφωνία του Δουβλίνου, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα νησιά μας έχουν βουλιάξει, η ηπειρωτική Ελλάδα παίρνει τώρα σειρά. Και η λύση είναι μια. Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots στα νησιά ή στον Εβρο. Τα ανοιχτά κέντρα που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν σύντομες διαδικασίες, έτσι ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα και το δικαιούνται να πάρουν γρήγορα άσυλο και οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Για το μικρό διάστημα που θα παραμένουν εδώ να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να υπάρχουν εμβόλια, υγειονομική περίθαλψη, να υπάρχει εκπαίδευση για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πρόσληψη προσωπικού, νοσηλευτών, γιατρών, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνεται γρήγορα η καταγραφή, χορήγηση ασύλου, η μετακίνηση στον τελικό προορισμό τους. Έτσι δε θα την πληρώνουν ούτε αυτοί οι αδικοχαμένοι, ξεριζωμένοι πρόσφυγες, δε θα την πληρώνουν ούτε οι Έλληνες εργαζόμενοι.
Για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ
Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ενιαία, είτε αφορούν μισθό, είτε εργασιακές σχέσεις, είτε αφορούν τη σύνταξη, την Υγεία και την περίθαλψη, την Παιδεία, είτε το προσφυγικό. Απ’ αυτή τη σκοπιά λέμε, ότι παλεύοντας τα καθημερινά προβλήματα να ανοίγουμε και το δρόμο ενάντια σε αυτό το άδικο σύστημα, για μια νέα κοινωνία όπου χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο για όλη την οικονομία, επιστημονικό, εθνικά καταρτισμένο και βεβαίως να αφορά κυρίως τα συμφέροντα των πολλών, δηλαδή του εργαζόμενου λαού.
Φυσικά αυτό ακούγεται δύσκολο σήμερα, όμως εκεί πρέπει να πάμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η εργατική τάξη άμα συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, άμα εσείς οι ίδιοι συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχετε ως τάξη πρωτοπόρα, γιατί η πρωτοπορία σήμερα, στις συνθήκες του καπιταλισμού, είναι μόνο οι εργάτες, μπορείτε να συσπειρώσετε και τους αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και να ηγηθείτε σε αυτό τον αγώνα. Γιατί και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που ταλαντεύονται, συμβιβάζονται πολλές φορές, έχουν κι άλλους στόχους, μπορούν κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης να ανοίξουν ένα δρόμο και για τα δικά τους συμφέροντα. Όλος ο ελληνικός λαός με καθαρό τέτοιο στόχο και όχι να γυρίσουμε πίσω σε άλλες εποχές ή να βιώνουμε τα στοιχεία της εκμετάλλευσης, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω ανάπτυξης, που ξαναλέω είναι για τους λίγους.
Το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά, θα κάνουμε ότι μπορούμε, με τις δυνάμεις που έχουμε. Δεν είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών και λαθών αλλά και αδυναμιών που έχουμε, προσπαθούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι, να υπηρετούμε τους εργάτες, τους αγρότες, το λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κόσμο και να παίζουμε το ρόλο μας και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο με τους εκπροσώπους που έχουμε και στα εργατικά σωματεία, στα εργατικά κέντρα, στις ομοσπονδίες και στους δρόμους του αγώνα με κινητοποίηση, με απεργία, με διαδήλωση. Στη Βουλή αποκαλύπτουμε τα ζητήματα και κυρίως βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα για να επιλύσουμε όσο μπορούμε καλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να ανοίξουμε κυρίως το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.