Είχε το ενδιαφέρον της η εφετινή επέτειος του Πολυτεχνείου. Κυρίως επειδή σημαδεύτηκε από μερικές «συμπτώσεις».
Η ημέρα ως γνωστόν κυριαρχείται από τους κατά κανόνα επεισοδιακούς «εορτασμούς».
Εφέτος σημαδεύτηκε περισσότερο από κάτι άλλο: την αγωνία για το αν θα συμβούν επεισόδια και τι είδους επεισόδια θα ήταν αυτά.
Για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν κάτι σαν στοίχημα. Αλλοι ήταν έτοιμοι να παίξουν τα δικά τους στοιχήματα.
Εν τέλει, φάνηκε ότι ήταν μάλλον «ευκολάκι». Μερικοί από τους γνωστούς ταραξίες εμποδίστηκαν εγκαίρως, στα Εξάρχεια υπήρξε ένα επιχειρησιακό βραχυκύκλωμα των ομάδων εφόδου, λίγες μύτες άνοιξαν, η πορεία πραγματοποιήθηκε σχεδόν δίχως πρόβλημα, ενδεχομένως όμως με άκυρα συνθήματα. Μικρό το κακό.
Στην πορεία συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα προηγούμενα χρόνια δεν συμμετείχαν. Μάλλον αποδίδεται αυτό στα αίτια που περιέγραψε προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι οπαδούς του στην Κοζάνη. Ήταν κλεισμένος στο Μαξίμου και έπαιρνε σοβαρές αποφάσεις, στο γραφείο του δίπλα στα κουτιά με τα πούρα.
Εφέτος είχε πει ότι θα κατέβει στους δρόμους. Και κατέβηκε χαμογελαστός (κάπως άσχετο αυτό με την περίσταση) και άνετος, διαδηλώνοντας (λίγο…), περπατώντας μερικές εκατοντάδες μέτρα κατά του αστυνομικού κράτους της δεξιάς κλπ. Ίσως γι’ αυτό να έφτασε μόνο μέχρι την Πλατεία Συντάγματος, συμβολικό μέρος για εκείνον, αφού εκεί χόρευαν τσάμικα οι οπαδοί του το ’15 και εκεί είχε κηρύξει την επανάσταση. Οι άλλοι που έχουν και πιο εμπεδωμένα αντιαμερικανικά σύνδρομα από εκείνον πήγαν μέχρι και την αμερικανική πρεσβεία.
Το ερώτημα είναι ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν.
Γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, αν παρατηρήσει κανείς στο φόντο όλων αυτών τις αγωνιώδεις προσπάθειες των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα.
Επί ώρες διαμαρτύρονταν για την «τυφλή βία» στα Εξάρχεια και διακινούσαν διάφορα βίντεο με κυνηγητά μεμονωμένων ταραξιών στους δρόμους της περιοχής.
Και έπειτα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με αναρτήσεις για τον… Στέφανο Τσιτσιπά.
Ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ημέρας.
Ενώ κάποι επέμεναν να παραδίδονται στην αδυναμία τους να αποφασίσουν τι επιτέλους σημαίνει σήμερα το Πολυτεχνείο και πόσο θα πρέπει να δέρνονται στους δρόμους ή όχι, ο 20χρονος πρωταθλητής θριάμβευε στον τελικό του τουρνουά ATP στο Λονδίνο.
Οι επαγγελματίες ταραξίες του twitter και του Facebook προσπάθησαν και εκεί να ανακαλύψουν διχαστικές αφορμές, κρίνοντας το πώς διάφοροι υποδέχθηκαν την νίκη του Τσιτσιπά.
Αν π.χ. είχαμε εθνικιστικά παραληρήματα, αν η νίκη είναι δική του ή ανήκει σε όλους, αν καλά έκανε που πανηγύρισε με την ελληνική σημαία και διάφορα άλλα τέτοια κωμικά.
Όσο και αν ουδεμία σχέση έχει ο Τσιτσιπάς με το Πολυτεχνείο, η σημειολογία της ημέρας έχει το ενδιαφέρον της.
Εδειξε με αρκετά ενδιαφέορντα τρόπο ότι μερικοί δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση απολύτως καμίας περίστασης.
Είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ένα σημείο των καιρών. Και για μία ένδειξη της οριστικής απομάκρυνσης κάποιων από την πραγματικότητα.