«Καζαντζάκης» και «Εl Greco» ξανά στην επικαιρότητα

Οι ταινίες του Ελληνα σκηνοθέτη για τις δύο παγγκόσμιες διασημότητες της Κρήτης, εξακολουθούν να ενθουσιάζουν

Ως γνωστόν, αυτή την περίοδο ο Γιάννης Σμαργαδής βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας της επόμενης ταινίας του που θα αφορά τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ωστόσο, δυό προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, ο «El Greco» και ο «Καζαντζάκης», ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το πρώι της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Hellenic Film Society USA Τζέιμς Ντε Μέτρο θα επιδώσει στον σκηνοθέτη τα δύο βραβεία κοινού που η ταινία του «Καζαντζάκης» κέρδισε σε διαφορετικά φεστιβάλ των Ηνωμένων Πολιτεριών.

Το ένα βραβείο έρχεται από το φεστιβάλ Greek Film Expo της Νέας Υόρκης –του οποίου το κοινόι φημολογείται ότι είναι αρκετά απαιτητικό- και το δεύτερο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της Ατλάντα. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης «οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος».

Εν τω μεταξύ αυτή την περίοδο, στο Grand Palais των Παρσίων, πραγματοποιείται μεγάλη έκθεση για τον Ελληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Η έκθεση οργανώθηκε από το Centre Culturel Hellenique, το οποίο την συνόδευσε με προβολή της ταινίας «El Greco» του Σμαργαδή. Η προβολή έγινε στον κινηματογράφο Grand Action και στέφθηκε με επιτυχία (την εποχή της πρώτης προβολή της η ταινία είχε διανεμηθεί εμπορικά στη Γαλλία).

Μια δεύτερη προβολή της ίδιας ταινίας, με ανάλογη εππιτυχία, έγινε στη Βασιλεία της Ελβετίας, παρόντος του σκηνοθέτη. με εξίσου μεγάλη επιτυχία. «Με την προβολή του έργου σου “El Greco”, στον κινηματογράφο της Βασιλείας, μας έκανες να νιώσουμε και πάλι τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» είπε στον σκηνοπθέτη η Κατερίνα Wahli-Savvidis του Πολιτιστικού Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία. «Το ωραίο αυτό έργο θα μας μείνει αξέχαστο.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.