Στο Ελ. Βενιζέλος αναμένεται να προσγειωθεί το απόγευμα το αεροσκάφος του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο.
Η επίσκεψη του κ. Τζινπίνγκ έρχεται λίγες μέρες μετά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση της Σαγκάης -όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις τιμώμενες χώρες- καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη στρατηγική σχέση με την Κίνα.
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου (10-12 Νοεμβρίου) αναμένεται να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, η οποία προαναγγέλθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στη Σαγκάη οι κ. Μητσοτάκης και Σι.
Υπογραφή 16 συμφωνιών
Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισφραγιστεί από την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη (συμφωνία έκδοσης), ενώ κομβικό ρόλο παίζει πάντα η εμβληματική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης, επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τις εγκαταστάσεις της οποίας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο το απόγευμα της Δευτέρας.
«Βαθύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς»
Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και του Πεκίνου σε όλους τους τομείς υπογραμμίζει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το «κεφάλι του Δράκου»», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους Κινέζους καταναλωτές, ενώ ευελπιστεί ότι η ελληνική αγορά θα παραμένει ανοιχτή προς τις κινεζικές επιχειρήσεις και προϊόντα, επιτρέποντάς μας να παραμείνουμε στενοί εταίροι στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».
«Η κίνα και η Ελλάδα οφείλουν να διδαχθούν από τη βαθιά σοφία των αρχαίων πολιτισμών τους, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες των αρχαίων χωρών και να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων βασισμένων στον σεβασμό, στη δικαιοσύνη και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας παναθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα», τονίζει ο πρόεδρος της Κίνας στο άρθρο του.
Το πρόγραμμα του Κινέζου προέδρου:
Την Κυριακή ο κ. Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 9:50 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Εν συνεχεία στις 10 το πρωί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Στις 11:10 ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Στις 16:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ , συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στο Νέο Ικόνιο Περάματος (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά / Piraeus Container Terminal).
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώνεται στις 19:00 με το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 10:30 ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.