Όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στο προσφυγικό πρόβλημα, γιατί είναι πράγματι ένα καυτό ζήτημα για τη μικρή Ελλάδα. Κι όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Κουμουτσάκος η ροή των προσφύγων κατά τους τελευταίους μήνες , έφτασε τις 40 χιλιάδες. Αντίθετα οι δήμαρχοι των ανατολικών νησιών λένε για 55.000 . Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι οι ροές, αντί να περιορίζονται , αυξάνονται.
Ας δούμε όμως άλλη μια φορά το πρόβλημα ολοκληρωμένο.
Ο πόλεμος στη Συρία, μεγαλώνει συνεχώς την προσφυγιά. Και δεν έφταναν μόνο αυτοί, που δημιουργήθηκαν από τον εμφύλιο των Σύρων, καθώς και τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, προστέθηκαν τώρα κι οι καινούργιοι από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας , λόγω των επιχειρήσεων των Τούρκων, προκειμένου να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας απέναντι στους Κούρδους. Έτσι, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο γενικός αριθμός των προσφύγων στην Τουρκία αγγίζει σήμερα τα τέσσερα εκατομμύρια. Απ’ αυτούς άνω των 500 χιλιάδων έχουν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη και δημιουργούν ποικίλα προβλήματα.
Η Τουρκία λοιπόν έχει να κάνει με ανεξέλεγκτες μάζες προσφύγων. Επ’ αυτού ο Ερντογάν είπε πρόσφατα : «Είναι να γελάς, καθόσον οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τους λίγους πρόσφυγες που πηγαίνουν με τις βάρκες στα νησιά. Εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε εκατομμύρια ανθρώπους».
Όλοι αυτοί, καθώς κι οι μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ., που αναμειγνύονται με τους πραγματικούς πρόσφυγες, μεγαλώνουν αφάνταστα το πλήθος αυτών των άμοιρων ανθρώπων.
Ακόμη, διαπιστώνεται περίτρανα πως όλοι αυτοί, που περνούν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, δεν ενδιαφέρονται καθόλου να μείνουν στην πατρίδα μας. Άπαντες έχουν , ως στόχο , την Ευρώπη και κύρια τη Γερμανία, στην οποία οι πρόσφυγες κυμαίνονται από 1, 2 ως 1,5 εκατομμύριο.
Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους η γερμανική κοινωνία απορρίπτει. Αυτό φαίνεται στις περιφερειακές εκλογές από την κάθετη αύξηση του ποσοστού του φασιστικού κόμματος των «Εναλλακτικών» και το βούλιαγμα των κυβερνώντων κομμάτων , Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Η Ε.Ε. προσπαθεί εδώ και καιρό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συνολικά. Πρώτα αποφασίστηκε να γίνει μια διασπορά των προσφύγων σ’ όλες τις χώρες – μέλη της Ένωσης. Όμως αυτή η προσπάθεια δεν επιτυγχάνεται, γιατί κάποιες χώρες, όπως Ουγγαρία, Πολωνία κι εν μέρει η Αυστρία, έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορά τους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν πρόσφυγα να περάσει.
Αλλά κι οι άλλες χώρες «κλωτσάνε» και προβάλλουν διάφορα προσκόμματα, για την είσοδο αυτών των ξένων στη χώρα τους, που, λόγω της θρησκείας τους, δεν προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή κοινωνία και δημιουργούν ποικίλα προβλήματα.
Ακόμη η Ε.Ε, προσπαθεί να τα βρει με την Τουρκία, αλλά κι αυτή η προσπάθεια δεν έχει επιτυχία.
Σε συναντήσεις που έκαναν οι Έλληνες ιθύνοντες πρόσφατα με τον κ. Σχοινά και την αρμόδια νέα επίτροπο για το πρόβλημα των προσφύγων, Ίλβα Γιόχανσον, παρουσιάστηκαν έγκαιρα οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές και προτεραιότητες για την Ελλάδα :
- Ταχεία ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
- Εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, στη βάση της δικαιότερης κατανομής των βαρών, μεταξύ των κρατών – μελών .
- Διαμόρφωση ισχυρού κι αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών κι απελάσεων υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες προέλευσης.
- Αλληλεγγύη και στήριξη στην αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Συνέχιση της χρηματοδότησης .
- Εξασφάλιση αυξημένων κονδυλίων στον υπό διαπραγμάτευση προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Απ’ αυτές τις αποφάσεις ίσως υλοποιηθούν η φροντίδα για τους ανήλικους και η καταγραφή κάποιων κονδυλίων στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πέραν τούτων δεν θα γίνει τίποτε.
Από την άλλη μεριά διαπιστώνεται ότι η σωστή κίνηση για τη μετεγκατάσταση και διασπορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες, που η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να επιβάλει .
Παράλληλα γινόμαστε όλοι μάρτυρες των λεγομένων των συμπατριωτών μας, σχετικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του, ώστε κολυμπάμε μέσα στις αερολογίες.
Η κυβέρνηση, κι’ αυτή οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις θεωρίες και να δει ποια πρακτικά μέτρα περνάνε. Αλλιώς θα χάσει την οποιαδήποτε αξιοπιστία της.
Η διαπίστωση συνολικά είναι μία : Το προσφυγικό είναι μέγα πρόβλημα και αποτελεί τον τετραγωνισμό του κύκλου.
Τι ποιούμε ;
Θεωρώ ότι εδώ χρειάζονται ριζοσπαστικά και ρηξικέλευθα μέτρα, όπως :
(1). Διατύπωση, πόσους πρόσφυγες μπορεί η μικρή Ελλάδα να φιλοξενήσει. Πέρα απ’ αυτόν τον αριθμό δεν θα δεχθεί κανέναν.
(2). Ο ελληνικός πολεμικός στόλος θα πρέπει να ελλιμενισθεί στα χωρικά ύδατα των νησιών, εκεί που εμφανίζονται οι ροές των προσφύγων, για να εμποδίζει την είσοδο των πλεούμενων, που έρχονται από απέναντι. Ειπώθηκε, ότι κάποιοι διακινητές, όταν δουν εμπόδιο, τρυπάνε τις βάρκες τους, για να αναγκάσουν τους Έλληνες να τους περιμαζέψουν. Σ’ αυτή την περίπτωση οι των πολεμικών πλοίων τους βάζουνε σε μια σωστή συμπαγή βάρκα και τους οδηγούν μέχρι τη γραμμή των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Αν εφαρμοσθεί αυστηρά αυτή η τακτική, τότε οι διακινητές δεν θα τολμούν να δοκιμάσουν να φέρουν νέες μάζες.
(3). Αμέσως η κυβέρνηση στέλνει διαπραγματευτές στο κέντρο της Συνόδου των Αραβικών Κρατών, όπου τους εξηγούν το πρόβλημα της προσφυγιάς. Κατά συνέπεια αυτοί οφείλουν να μεριμνήσουν για τους αδελφούς τους, που είναι της ίδιας θρησκείας και μιλούν την ίδια γλώσσα.
(4). Κάποιοι διαπραγματευτές θα πρέπει να επισκεφθούν τόσο την έδρα της «Ερυθράς Ημισελήνου», όσο και το Χαλιφάτο της ισλαμικής θρησκείας, για να εκθέσουν το θέμα.
(5).Διαπραγματευτές επισκέπτονται τα πλούσια Εμιράτα, όπως Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ και Σαουδική Αραβία, για να τους εξηγήσουν ότι πρέπει να ενδιαφερθούν για τους ομοθρήσκους τους.
(6). Αφού γίνουν οι ενέργειες αυτές, θα ναυλώνονται μεγάλα πλοία που θα κουβαλούν τους πρόσφυγες στις αναφερθείσες χώρες. Κάποιοι είπαν ότι, αν πάνε εκεί τα πλοία, δεν θα τα επιτρέψουν να πιάσουν λιμάνι. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα πλοία αγκυροβολούν έξω από τα λιμάνια και περιμένουν. Αυτό δεν κάνουν τα πλοία που έρχονται από την Αφρική και περιμένουν μετά την άρνηση των ιταλικών αρχών , να αλλάξουν γνώμη και να τα επιτρέψουν να μπουν στα λιμάνια. Στη δική μας περίπτωση θα βοηθούν τόσο η Ερυθρά Ημισέληνος (Ερυθρός Σταυρός) όσο και το Χαλιφάτο (ισλαμικός Πάπας).
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα αποτελεί σαπουνόφουσκα ……