Μπορεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να λειτουργεί με άλλα μέτρα και σταθμά για αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές; Και όμως μπορεί, όπως και πολλά άλλα συμβαίνουν στην Ελλάδα με διάφορες αποφάσεις κρατικών οργάνων. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση, όπου μπλοκάρεται μια αναπτυξιακή προοπτική ήπιας προσπάθειας εντός αρχαιολογικού χώρου με τον απαραίτητο σεβασμό.
Εντός του μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας λειτούργησε ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ, το «Ξενία» από το 1960 έως το 1994. Έργο που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Διονύση Ζήβα, Πρύτανη του ΕΜΠ και ενός από τους κύριους εκπροσώπους του μοντερνισμού στην Ελλάδα, σε ένα όμορφο περιβάλλον, ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και συνδέει την πόλη και το μνημείο του Κάστρου με το παρελθόν.
Το ΚΑΣ ουσιαστικά «έκλεισε» τον δρόμο στο Δήμο Αρταίων, στον οποίο είχε παραχωρηθεί το Ξενία από το 2012, να αναζητήσει επενδυτή και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών.
Και αυτό διότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε με την τελευταία απόφασή του την απαγόρευση της σύγχρονης διαμόρφωσης και επαναλειτουργίας του και συγκεκριμένα αναφέρει ότι « η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του Κάστρου δε συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου…». Πρακτικά απαγορεύει τη σύγχρονη διαμόρφωση και χρήση του σήμερα όπως λειτουργούσε επί τριακονταετία και πλέον.
Η αντίφαση όμως είναι ότι το ΚΑΣ αποφασίζει με άλλα μέτρα και σταθμά, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις, σε άλλες περιοχές, όπου επιτρέπονται διάφορες σχετικές χρήσεις, για λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής ή και καταστημάτων. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις με τα Κάστρα του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, των Χανιών, κ.α., όπου πλην της Άρτας με δεν υπάρχουν απαγορεύσεις. Πχ. Στο Ναύπλιο λειτουργεί αντίστοιχη υποδομή μέσα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας με ξενώνες και πισίνες, ενώ στο Κάστρο των Ιωαννίνων λειτουργούν ξενώνες, καφέ και καταστήματα πώλησης.
Το ζήτημα με το Ξενία Αρτας δεν είναι απλά να ανοίξει και πάλι το ξενοδοχείο και να το διαχειριστεί ιδιώτης –ας το διαχειριστεί και δημοτική επιχείρηση- αλλά να προωθηθούν και σχέδια για ανάπτυξή του με τήρηση των πιο αυστηρών κανόνων για το χώρο του « Ξενία», ώστε να γίνει μια σύγχρονη μικρή μονάδα με αύξηση της σημερινής δυναμικότητας, με διαμόρφωση και διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτοντας ξενοδοχειακές κλίνες ( στο ισόγειο ), μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών που τόσο λείπει από το κέντρο της ιστορικής πόλης με τα αρχαία και τα πολλά και μοναδικά Βυζαντινά μνημεία.
Και το ερώτημα που τίθεται –μάλιστα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση από τον βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστου Γκόκα προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – είναι πώς ευσταθούν δύο αντίθετες αποφάσεις του ιδίου οργάνου για το ίδιο θέμα, εν προκειμένω του ΚΑΣ, για τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Άρτας και για τους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών ( Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Ρόδος κλπ).
Έχει διάθεση το υπουργείο Πολιτισμού να αποκατασταθεί η νομιμότητα σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΑΣ, με επανεξέταση του θέματος ώστε να επιτραπεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Ξενία», στο χώρο του Κάστρου της Άρτας, και να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα ΞΕΝΙΑ της Ελλάδας;
Εάν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις -και δεν είναι μόνο η περίπτωση της Αρτας, καθώς υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ανά την επικράτεια- πως μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη που επαγγέλλεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;