Εργασιακά δικαιώματα και απολιγνιτοποίηση αποτελούν τα δύο βασικότερα αγκάθια στη σχέση κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ συζητήθηκαν οι αλλαγές που προωθούνται στο εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης και ο τρόπος της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, μετά το τέλος της συνάντησης, κληθείς να σχολιάσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σημείωσε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Επανέλαβε δε, για άλλη μια φορά, ότι, με το κλείσιμο των μονάδων θα μειωθεί το κόστος για την επιχείρηση. Αναφορικά με το προτεινόμενο νέο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αφορά μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για την εθελούσια έξοδο διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ. Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνει με τρόπο «γενναιόδωρο που δεν θα αδικεί κανέναν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Γιώργος Αδαμίσης, ανέφερε ότι το νέο εργασιακό καθεστώς αποτελεί το βασικό σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, καθώς έτσι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς οι οποίοι υπάγονται ωστόσο στον ίδιο εργοδότη. «Το γεγονός ότι οι νέοι θα προσλαμβάνονται με ατομικές συμβάσεις είναι για εμάς casus belli. Δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό η ΔΕΗ. Παραβιάζονται ζητήματα του εργατικού Δικαίου», τόνισε ο κ. Αδαμίδης. Σχετικά με τις εθελούσιες, ο κ. Αδαμίδης επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις στο υπουργείο. Επίσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία των εργαζομένων για το ζήτημα της απολιγνιτοποήσης. Όσον αφορά σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αυτές θα αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση της ΓΕΝΟΠ.