Καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι, μαζί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, και η αλλαγή του εκλογικού νόμου ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λογοθέτης, που σταδιοδρόμησε ευδοκίμως κυρίως στη Σουηδία, με εκτενέστατη επιστολή του υποστηρίζει ότι η κύρια αιτία της ελληνικής παθογένειας είναι ο σταυρός προτίμησης, ο οποίος αποφασίζει ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές.
Και τούτο γιατί ο ψηφοφόρος επιλέγει με τον σταυρό εκείνους από τους οποίους προσδοκά ότι θα μπορούσε να του ανταποδώσουν με διορισμούς, παρεμβάσεις στην κρατική διοίκηση, κάθε είδους ρουσφέτια, με αποτέλεσμα να εξευτελίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με αντίστοιχες υποσχέσεις που συνιστούν αγοραπωλησίες συνειδήσεων.
Εξάλλου το κυνήγι του σταυρού αναγκάζει τους πολιτικούς, εκτός από τον ηθικό εξευτελισμό των ιδίων και των πολιτών, να σπαταλούν σημαντικά ποσά για τις προεκλογικές δαπάνες. Ο επιστολογράφος επισημαίνει ότι οι κοινωνίες με τη λιγότερη διαφθορά, χωρίς πελατειακές σχέσεις, με ισότιμες σχέσεις πολιτείας – πολιτών και υψηλό οικονομικό επίπεδο ευδοκιμούν προφανώς σε χώρες όπως οι σκανδιναβικές.
Και περιγράφει ενδεικτικά πώς λειτουργεί το σουηδικό εκλογικό σύστημα. Εκεί τα μέλη, και όχι οι ηγεσίες, αποφασίζουν για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες έχουν λόγο να πάρουν μέρος για την επιλογή των υποψηφίων. Δημιουργείται έτσι μια λίστα με ονόματα που προτείνουν τα μέλη των κομμάτων και εκλέγονται κατά σειράν οι πρώτοι στη λίστα. Παρέχεται όμως και δυνατότητα να βάλουν σταυρό προτίμησης και σε ευρισκόμενους σε μη εκλόγιμη θέση στη λίστα.
Ομως αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Καθώς τα μέλη έχουν συμφωνήσει στους βασικούς υποψηφίους λίγοι χρησιμοποιούν τη σταυροδοσία. Με το σύστημα αυτό οι υποψήφιοι βουλευτές δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν χρήματα για προεκλογικές καμπάνιες, δεν έχουν ανάγκη να τρέχουν στα κανάλια και να κονταροχτυπιούνται αντιδικούντες με τους πολιτικούς τους αντιπάλους και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και σε θέματα αρχών.
Κατά τον επιστολογράφο αν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης και εφαρμοσθεί η λίστα θα ωφεληθούν πρώτοι οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι θα απελευθερωθούν από τα αμοιβαία δεσμά με τους ψηφοφόρους. Δεσμά που, όπως αναφέρθηκε, καλλιεργούν το ρουσφέτι, τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Και μόνο το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν θα χρειάζεται πλέον να σπαταλούν μεγάλα ποσά και πολύτιμο χρόνο τρέχοντας σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες, κ.α. θα αποτελέσει μια μεγάλη αλλαγή.
Στο ερώτημα αν αυτό θα βάλει τέλος στη διαφθορά και στο πελατειακό κράτος η απάντηση είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους αυτής της παθογένειας που κρατάει τη χώρα μας δεμένη στη στασιμότητα. Η πολιτική είναι θέμα αρχών, έλεγε ο αείμνηστος σουηδός πολιτικός Ούλοφ Πάλμε, ενώ ο μέντοράς του και επί δεκαετίες πρωθυπουργός Ερλάντερ τον δίδαξε ότι «η πολιτική είναι το πιο ηθικό επάγγελμα στον κόσμο».
Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι με τέτοιους πολιτικούς και πολιτικές, που βασίζονται στις αρχές και στην ηθική, χώρες με τους ίδιους στόχους όπως η Σουηδία ευημερούν, ενώ πολιτικοί και χώρες που εφαρμόζουν τα αντίθετα βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται, καταλήγει ο Γιώργος Λογοθέτης.