Υπό αυστηρό έλεγχο των αρμοδίων αρχών βρίσκονται οι τράπεζες για τυχόν καταχρηστικές χρεώσεις, όπως ανέφερε από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών βρίσκονται οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και σύμφωνα με τον υπουργό αν διαπιστωθούν παραβάσει από μέρους τους, ο ίδιος θα προβεί στην καταγγελία τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να τους επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε τη λήψη κυβερνητικών μέτρων για την προστασία των πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις».
«Όχι δε θα κάνουν οι Τράπεζες ότι θέλουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα πάντα και θα λάβει αν χρειαστεί πρωτοβουλίες αλλά πάντα εντός του θεσμικού πλαισίου και των ορίων που προβλέπει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις των Τραπεζών μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που αυτές δεν είναι λογικές.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία στη Βουλή εδώ
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της επερώτησης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απέκλεισε τους Έλληνες επιχειρηματίες από την αγορά μετοχών και έδωσε την ευκαιρία σε ξένους επενδυτές να αγοράσουν όλο το συστημικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα για μόλις 350 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια ψήφισαν και χάρισαν στις τράπεζες 400 εκ. ευρώ.
Σήμερα είστε εσείς στην Κυβέρνηση και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις που αφορούν διεκπεραιωτικές διαδικασίες. Για παράδειγμα αν κάποιος πάει σε ένα νησί και υπάρχει μόνο μια συστημική τράπεζα, μόνο ένα ΑΤΜ και βγάλει 20 ευρώ, η προμήθεια θα είναι 3 ευρώ. Υπάρχει χρέωση ακόμα και για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω e- banking, για να πληρώσει για παράδειγμα κάποιος τη ΔΕΗ. Οι τράπεζες πρέπει να στηρίζουν την ανάπτυξη, να αποτελούν πυλώνες χρηματοδότησης, αλλά αυτό με τις χρεώσεις ξεπερνά κάθε όριο. Σήμερα περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας πει πόσο αποφασισμένη είναι να επιβάλλει στους τραπεζίτες να σταματήσουν αυτές τις απαράδεκτες χρεώσεις.
Η Κυβέρνηση έχει αποφασιστικό ρόλο. Δε μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις ευθύνες που υπάρχουν όταν κάποιος έχει τη διακυβέρνηση της χώρας. Καταθέτω στα πρακτικά τους οκτώ καταχρηστικούς όρους που περιλαμβάνονταν στις τραπεζικές συμβάσεις και με απόφαση του τότε υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Β. Κεγκέρογλου, το 2011 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, απαγόρευσε τη χρήση τους προστατεύοντας τους καταναλωτές. Όταν είσαι με τους αδύναμους συντάσσεσαι έμπρακτα με αυτούς και δεν πατάς το μάτι στα ξένα funds και πουλάς τις τράπεζες για 350 εκ. ευρώ.
Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάθεση της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αλλά και με τη δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί. Στην επαρχία δηλαδή που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ ο πολίτης, είτε πρέπει να πληρώσει σε βενζίνη και να κάνει χιλιόμετρα για να βρει το ΑΤΜ που τον εξυπηρετεί, είτε να πληρώσει 3 ευρώ προμήθεια. Δε συμβαίνει το ίδιο με την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει πληθώρα σε ΑΤΜ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έκανε με τις τράπεζες κρίθηκε, τώρα κρίνεστε εσείς ως Κυβέρνηση και θα κριθείτε αυστηρά από όλους αν επιτρέψετε να συνεχιστούν αυτές οι χρεώσεις παρόλες τις διευκολύνσεις που τους έχουν γίνει και τις αμέτρητες φορές που τις έχει στηρίξει ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί σε κάθε περίπτωση να επιβληθεί στις τράπεζες. Αν δε μπορέσει να επιβληθεί το μήνυμα που θα σταλεί στην ελληνική κοινωνία θα είναι ότι οι τράπεζες κάνουν κουμάντο σε όλα.