Για εξηκοστή φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό της πόλης – και όχι μόνον – για ένα δεκαήμερο εορτασμού του σινεμά. Η αυλαία σηκώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον της πλ. Αριστοτέλους, με την πανελλήνια πρεμιέρα της αμερικανικής ταινίας «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάουμπακ (ένα δραματικό feelgood movie παραγωγής NETFLIX που άρεσε σε όποιον το είδε στο περασμένο φεστιβάλ Βενετίας).
Το δεκαήμερο που αρχίζει από σήμερα έχει ενδιαφέρον τόσο λόγω των εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα τιμηθεί ο αρχαιότερος εν Ελλάδι κινηματογραφικός θεσμός, όσο και από την πληθώρα νέων ταινιών και αφιερωμάτων που το φεστιβάλ εξασφάλισε για εφέτος. H δε ελληνική παραγωγή, με 26 μεγάλου μήκους ταινίες και 17 μικρού δείχνει επίσης ενδιαφέρουσα (δείτε σχετικό αφιέρωμα του Βήματος στο ελληνικό σινεμά)
Συνοπτικά, θυμίζουμε τα βασικά αφιερώματα του φεστιβάλ που επιλεμλήθηκε το επιτελείο των κ.κ. Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη οι οποίοι βρίσκονται στο τιμόνι του θεσμού και έχουν παρουσιάσει εξαιρετικό έργο:
>στον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, γνωστό και ως βασιλιά του trash Τζον Γουότερς (θα έρθει στο φεστιβάλ)
.στον ανατρεπτικό καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα (θα έρθει στο φεστιβάλ)
>στην αγγλίδας δημιουργό Τζοάνα Χογκ (θα έρθει στο φεστιβάλ)
>στο πρωτοποριακό σινεμά των Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς
>στην «παρεξηγημένη» δεκαετία του 1980, με τον The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) να επιλέγει 10 αγαπημένες του ταινίες.
>στον αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ που πέθανε εφέτος.
>στις ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους (τίτλος του αφιερώματος «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι»).
Υπάρχει φυσικά το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Ελληνικό Πανόραμα, οι Ματιές στα Βαλκάνια, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες αλλά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, με 10 ταινίες, νέων δημιουργών από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας» (με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους).
Εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας (Ολύμπιον 2), οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Εφέτος, στις αίθουσες του Φεστιβάλ προστίθεται και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.
Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το παρόν στην τελετή έδωσε ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πολιτικά πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους την έναρξη ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.