Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 4η Ευρω – Αραβική Διάσκεψη, τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάσκεψη έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός θεσμός που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει στη γεωπολιτική σκηνή.
Ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. «Η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση ανοίγει νέους επενδυτικούς δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο ζήτημα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση καθώς είμαστε σε μια εποχή που έχει πολλές προκλήσεις, ειδικά τώρα που η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αντιμετωπίζει νέες αναταραχές. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να αποφασίσουν ένα πιο δυναμικό πλαίσιο διαλόγου και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.
«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση με την Άγκυρα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στη Συρία, η μη συναίνεση ΗΠΑ και Ισραήλ για τη λύση του Μεσανατολικού, η ενίσχυση της επιρροής Ρωσίας και Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και η αύξηση των τρομοκρατικών ομάδων, παρά τα χτυπήματα που δέχονται», αποτελούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ευρώπη και Αραβικός κόσμος.
«Σε μια τέτοια περίοδο έντονων ανακατατάξεων Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να σταθούν ενωμένοι και να βρουν βιώσιμες λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Ευρώπη και Αραβικός κόσμος πρέπει να συνεργαστούν σε τέσσερις βασικούς τομείς.
- Πρώτον στον τομέα της Διπλωματίας. «Μόνο με πολιτικές λύσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Να στηριχθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.
- Δεύτερος σημαντικός τομέας εμβάθυνσης του τομέα της συνεργασίας είναι η καινοτομία, η έρευνα, η ψηφιακή οικονομία και οι υποδομές στον τουρισμό και στην ενέργεια,.«Η Ελλάδα ως αναδυόμενος κόμβος ενέργειας και δικτύων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έχοντας εξέλθει πλέον από την δεκαετή κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
- Τρίτος τομέας συνεργασίας είναι η διαχείριση της μεγάλης πρόκλησης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετωπίση των αιτιών αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και την αναθεώρηση του Δουβλίνου έτσι ώστε τα βάρη να μην τα αντιμετωπίσουν οι χώρες της πρώτης γραμμής.
- Τέταρτος τομέας συνεργασίας αποτελεί το μεγάλο ζήτημα της κλιματική αλλαγής. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπρα αποτελεί κομβικό σημείο να υπάρξει συνεργασία για να προωθηθεί η ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η αναβάθμιση της Ευρω-Αραβικής ατζέντας είναι σημαντικός στόχος και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως χώρας σταθερότητας, ως ενεργειακός κόμβος και ως σοβαρή χώρα διαχείρσης του μεταναστευτικού –προσφυγικού ζητήματος.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στο επόμενο διάστημα θα κριθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών. Η αξιοπιστία της ΕΕ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα κριθεί για το εάν θα μπορέσει να διασφαλίσει την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αξιοποιώντας τη σημαντική συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα θα κριθεί στη λύση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και στο ζήτημα των προκλήσεων Τουρκίας τόσο με την εισβολή στη Συρία όσο και με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Ελλάδα ιστορικά, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, στήριξε συστηματικά στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών, τη συνεργασία με τις Αραβικές χώρες. Η παρακαταθήκη αυτή, οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».