Στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και στα χέρια  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το αναλυτικό έγγραφο του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για επανέναρξη των συνομιλιών μετά την κατάρρευση τους στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Λευκωσία, πρόκειται για ένα πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει:

–          Όλες τις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ

–          Όσα κατέθεσε σε συναντήσεις που είχε μαζί του

–          Δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ.

–          Τις προτάσεις που κατέθεσε στην Τζειν Χολ Λουτ και στον Μουσταφά Ακιντζί, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το Φυσικό Αέριο και escrow account

–          Τις προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Παρόμοια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφάλειας αναμένεται να αποστείλει και ο Μουσταφά Ακιντζί. Τα συγκεκριμένα έγγραφα θα επισυναφθούν στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία θα κυκλοφορήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η σχετική πρακτική, όπως μας ανέφεραν διπλωματικές πηγές, γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Κυπριακού προβλήματος.

Την είδηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε το έγγραφο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι το έγγραφο αυτό δόθηκε σήμερα (30/10) και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για ενημέρωσή του.

Στο έγγραφο αυτό, που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει σαφέστατα την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με τον ΓΓ και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 25 Νοεμβρίου (Τριμερής στο Βερολίνο), ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Προδρόμου.