Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών εάν αναλάβει την εξουσία –λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Ζάεφ– άφησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόβσκι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου, ο Μιτσκόβσκι υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει πολλά δικαιώματα στην ελληνική πλευρά» και είναι επιζήμια για τα Σκόπια.
«Η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.σ. 12/4/2019). Αν εξασφαλίσουμε σταθερή πλειοψηφία δύο τρίτων και πλειοψηφία στους βουλευτές των άλλων εθνικών κοινοτήτων, τότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα βήμα πίσω, αντιθέτως μας περιμένει πολύ δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις» είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει συμφωνία που να μπορεί να μου απαγορέψει να είμαι Μακεδόνας, να μιλάω την μακεδονική γλώσσα και να είμαι από την Μακεδονία. Η αρχή μας είναι: «όχι» στον εξαρχαϊσμό, «όχι» στην βορειοποίηση και λέμε ένα μεγάλο «ναι» στην επιστροφή του ‘μακεδονισμού’ στην Μακεδονία» αναφέρει ο Μιτσκόβσκι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προσπαθώντας να εξηγήσει τις απόψεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2020, εκτιμά ότι το κόμμα του θα τις κερδίσει, ενώ την διακυβέρνηση Ζάεφ την χαρακτηρίζει «τριετία του μεγαλύτερου ιστορικά αίσχους από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».
«Είμαστε Μακεδόνες»
Προ ημερών, το VMRO, στον απόηχο της προκήρυξης εκλογών, είχε αναφερθεί ξανά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «αν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η προτεραιότητά της θα είναι να βάλει τη «Μακεδονία» σε μια γρήγορη πορεία προς την ένταξη στην Ευρώπη. Αν το πετύχουμε αυτό, θα είναι ευκολότερο να ανοίξουμε και πάλι αυτά τα θέματα» δηλώνει το στέλεχος του VMRO.
«Σε περίπτωση που το VMRO-DPMNE καταλάβει την εξουσία το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει και πάλι» διαμήνυε ο γραμματέας διεθνών σχέσεων VMRO, Μίτσκο Μιτσούνσκι.
«Θα είναι ευκολότερο, αν είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ως ισότιμο μέλος» ισχυριζόταν. «Η δυνατότητα υπάρχει με νομικά μέσα και η υλοποίησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών».
Μάλιστα, συμπλήρωνε πως «σας εγγυώμαι ότι όσο θα ζω εγώ, αλλά και πολύ αργότερα, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δε θα χρησιμοποιήσει με τη θέλησή του το νέο όνομα».
«Αυτό, όπως είπα, πηγάζει από το βασικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αλλά και από το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ποιος είμαι… Είμαι ‘’Μακεδόνας’’ από τη ‘’Μακεδονία’’. Και δεν νομίζω ότι είτε πολιτιστικά ή λεξικογραφικά είτε με άλλο τρόπο, αυτό δε θα αλλάξει ποτέ σε αυτή τη χώρα».