Τα τελευταία δύο χρόνια, πριν φθάσουμε στις κάλπες της άνοιξης που αποτέλεσαν την απαρχή της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, τα ερωτήματα που έθετε η Νέα Δημοκρατία και η κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις χαίνουσες πληγές της οικονομίας ήταν καίρια, εύστοχα και ήταν αυτά που σε μεγάλο βαθμό της έδωσαν την εκλογική νίκη στις κάλπες του καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, τα ίδια ερωτήματα επιστρέφουν αμείλικτα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα στελέχη της που έχτισαν την «τακτική της νίκης». Μέχρι να φθάσουμε στις εκλογές, σημαία της αντιπολιτευτικής στρατηγικής ήταν τέσσερα ζητήματα:
1. Η κακή κατάσταση των τραπεζών που όσο μένουν παγιδευμένες στα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη και τα όσα δεν έκανε γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.
2. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και η θυσία των ελεύθερων επαγγελματιών στον βωμό των υπερπλεονασμάτων.
3. Το δράμα των συνταξιούχων, δηλαδή οι χιλιάδες συντάξεις που η έκδοσή τους καθυστερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ
4. Η αναλγησία του συριζαϊκού κράτους που, ενώ είχε υπερπλεονάσματα και «μαξιλάρι» ρευστότητας από τον ESM, δεν πλήρωνε τα χρέη του στους ιδιώτες κατασκευαστές και προμηθευτές του Δημοσίου.
Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ελάφρυνε τον ΕΝΦΙΑ και υποσχέθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις μείωση των φορολογικών βαρών, βήματα που κάνει μοιράζοντας το υπερπλεόνασμα του 2019. Η εικόνα όμως που ήθελε τη ΝΔ πανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παθογένειες της κρίσης και της λειτουργίας του Δημοσίου και να δώσει ώθηση στην οικονομία… φλουτάρει. Μετά τις πρώτες 100 ημέρες (του μέλιτος) οι τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατάσταση «ζόμπι», όπως τις χαρακτήριζαν οι ίδιοι, το δράμα των συνταξιούχων είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φανταζόταν ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ανακάλυψε ότι βρίσκεται πνιγμένος σε 1.050.000 εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ (!), και τα χρέη του κράτους στους ιδιώτες παραμένουν στο ίδιο ύψος που τα παρέλαβε η ΝΔ (1,6 δισ. ευρώ). Ομως σε αυτά προστέθηκαν 700 εκατομμύρια επιστροφές φόρων που οφείλει το Δημόσιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πάνω από 90 ημέρες, δηλαδή στο διάστημα που έχει την ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση. Και όπως ρωτούσε όταν ήταν αντιπολίτευση: «Γιατί δεν εξοφλεί αυτά τα χρέη αλλά μοιράζει επιδόματα;». Δυστυχώς…