Αποτελούν τεστ εθνικής σημασίας στην Ιταλία, οι εκλογές στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Κόντε με την συνεργασία κεντροαριστεράς και του κινήματος Πέντε Αστέρων τον περασμένο Αύγουστο.
Τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ούμπρια κέρδιζε πάντα η αριστερά και η κεντροαριστερά, αλλά αυτή την φορά, τα γκάλοπ λένε ότι έχει προβάδισμα η δεξιά παράταξη, με επικεφαλής την ξενοφοβική Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι. «Θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, και θα δώσουμε ένα μάθημα στον ανάγωγο δικηγόρο που κυβερνά την χώρα», δήλωσε ο Σαλβίνι κάνοντας ευθεία επίθεση στον Τζουζέπε Κόντε. Μετά την Λέγκα, το δεύτερο κόμμα της συμμαχίας στην πρόθεση ψήφου, είναι πλέον τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Ο δε Σίλβιο Μπερλουσκόνι κινδυνεύει να βρεθεί, πλέον μόνο σε ρόλο κομπάρσου.
Με το βλέμμα στραμμένο στον Σαλβίνι
Ο Σαλβίνι σε συνάντηση οπαδών στη Ρώμη. Δεν θα χάσει την ευκαιρία για να ξανάρθει στα πολιτικά πράγματα, εάν το επιτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ούμπρια
Στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, τα Πέντε Αστέρια υποστηρίζουν για πρώτη φορά τον ίδιο ανεξάρτητο υποψήφιο περιφερειάρχη που επέλεξε και η κεντροαριστερά. Ένα πείραμα, το οποίο θα δείξει αν μπορεί να δημιουργηθεί, στο μέλλον, και μια μόνιμη, στρατηγική συνεργασία σε πανιταλικό επίπεδο.
Υπάρχουν όμως ουσιαστικές δυσκολίες. Προχθές πήγαν μαζί στην Ούμπρια, ο ιταλός πρωθυπουργός, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και ο γραμματέας της κεντροαριστεράς Νικόλα Τζινγκαρέττι για να υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους και να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας. Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς όμως ότι μέχρι πριν λίγους μήνες, τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα κονταροχτυπιόντουσαν. Σε πολλά σημεία, το πρόγραμμά τους συνεχίζει να αποκλίνει σημαντικά και είναι σαφές ότι ο κύριος λόγος που οδήγησε στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, είναι να μπορέσουν να αποφύγουν στην παρούσα φάση την άνοδο μιας ισχυρής Λέγκα στην εξουσία. Αν κερδίσει από αύριο ο Σαλβίνι θα αρχίσει να ζητά και πάλι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η δε κυβέρνηση Κόντε καλείται να περιορίσει άμεσα τις εσωτερικές έριδες, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλες συγκρούσεις, κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη