Κακοί οι οιωνοί για τη γερμανική βιομηχανία

Η Γαλλία το μεγαλύτερο αναπτυξιακό στήριγμα της Ευρωζώνης

Αναπόδραστη μοιάζει η προοπτική της ύφεσης για την οικονομία της Γερμανίας έπειτα από 14 συναπτούς μήνες κάμψης των πωλήσεων και ειδικότερα των παραγγελιών για προϊόντα από το εξωτερικό που βιώνουν οι βιομηχανίες της χώρας. Ο δείκτης της εταιρείας ερευνών IHS Markit που καταγράφει τις προθέσεις των ευρωπαϊκών βιομηχανιών για επενδύσεις και αγορά εξοπλισμού, ήταν απογοητευτικός σε ό,τι αφορά το γερμανικό σκέλος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο γερμανικός δείκτης IHS Markit (Ρurchasing Μanagers Index) που καταγράφει ουσιαστικά την εμπιστοσύνη των Γερμανών βιομηχάνων για το μέλλον, ανέκαμψε οριακά στο 41,9 τον Οκτώβριο από 41,7 που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα, ενώ κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Οριακή αύξηση (κάτι που μεταφράζεται σε οριακά χαμηλότερους ρυθμούς συρρίκνωσης) κατεγράφη και στο σύνθετο δείκτη που περιλαμβάνει τις βιομηχανίες αλλά και τον κλάδο των υπηρεσιών στη Γερμανία. Ο δείκτης έφθασε στο 48,6 από 48,5 που ήταν το Σεπτέμβριο. Οι εμπορικές ενστάσεις Ευρώπης-ΗΠΑ έχουν πλήξει αισθητά τη γερμανική βιομηχανία και ιδιαίτερα τον κλάδο των αυτοκινήτων. Και αν εν τέλει ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύει κατά των γερμανικών αυτοκινήτων, οι επιπτώσεις για το σύνολο της γερμανικής οικονομίας θα είναι οδυνηρές.

Στασιμότητα στην Ευρωζώνη

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, έπειτα από σειρά ετών κατά τα οποία η γερμανική βιομηχανία, οι υπηρεσίες και εν γένει η οικονομία της χώρας κάλπαζε ενώ η γειτονική Γαλλία πάσχιζε να ξεφύγει από την κρίση, τώρα παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Στη Γαλλία ο δείκτης ΡΜΙ για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο 52,9 από 51,1 που ήταν το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των ειδικών που κατέγραψε έρευνα του Reuters. Επίσης ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε στο 50,5 από 50,1 που ήταν το Σεπτέμβριο.

Σε οριακά αναπτυξιακό έδαφος βρίσκεται ο σύνθετος δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης (αφορά υπηρεσίες και βιομηχανίες) για την Ευρωζώνη συνολικά, ενισχυόμενος στο 50,2 τον Οκτώβριο από 50,1 που βρισκόταν το Σεπτέμβριο.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης μπήκε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε κατάσταση οιονεί στασιμότητας. Τα στοιχεία από τους δείκτες ΡΜΙ υποδηλώνουν για τις χώρες του ευρώ συνολικά ανάπτυξη της τάξεως του 0,1% ή κατά τι χαμηλότερη την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019», δήλωσε στους «Financial Times» ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Η οριακή αύξηση του σύνθετου δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο είναι αρκετά απογοητευτική έπειτα από τη μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου, κάτι που ενισχύει την άποψή μας ότι η αναπτυξιακή διαδικασία στη νομισματική ένωση βρίσκεται ουσιαστικά σε ακινησία», σημείωσε η Τζέσικα Χιντς, αναλύτρια της Capital Economics.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στοιχεία για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 31 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.