Ενώ το Brexit έδειχνε την Τρίτη να μπαίνει σε ένα μονοπάτι που θα οδηγούμε τη Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕΕ, αφού οι βρετανοί βουλευτές να άναψαν «πράσινο φως» στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, στη συνέχεια είπαν να βυθίσουν και πάλι τη χώρα στην αβεβαιότητα.
Αυτό διότι, στη συνέχεια είπαν όχι στο χρονοδιάγραμμα εξπρές που έθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Αυτομάτως αυτό θα σήμαινε νέα παράταση, την οποία εν τέλει και παρά τη θέλησή του ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε.
Σε αυτή τη μάχη της… παράτασης που δεν θέλει στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ίσως βρήκε τον καλύτερο σύμμαχο. Τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμος να μπλοκάρει την παράταση των τριών μηνών που συζητά η ΕΕ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, οποιαδήποτε αναβολή του Brexit απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ και ο κάτοικος του Ελιζέ έχει την εξουσία να… υπαγορεύει το μέλλον της Βρετανίας.
«Η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου θα πρέπει να εκπληρωθεί» είχε δηλώσει ο Μακρόν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, στον απόηχο συνάντησης των 27 πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αποκλείσει σύντομη παράταση 5 έως 10 ημερών. Ωστόσο τι θα συμβεί σε σε περίπτωση που οι ηγέτες της ΕΕ ζητήσουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις;
Μακρόν για… αρχηγός της Ευρώπης
Με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι πιο ανοιχτή στο θέμα της παράτασης, σε μια περίοδο που πλησιάζει το τέλος της θητείας της καγκελάριος της Γερμανίας, ο ηγέτης της Γαλλίας προσπαθεί να αναλάβει τον μανδύα του de facto αρχηγού της Ευρώπης.
Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, έχει ήδη αντιταχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, όσον αφορά τη διεύρυνση και τον προϋπολογισμό του μπλοκ.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τόσο το «βέτο» που έθεσε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Όταν οι Γάλλοι… φρενάρουν τους Βρετανούς
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν πόσο χρόνο και ενέργεια χρειάζεται να δαπανήσουν για το θέμα, ο Μακρόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να κινήσει τα νήματα.
Όπως έχουν συνειδητοποιήσει οι πρόεδροι της Γαλλίας από τότε που ο Σαρλ ντε Γκωλ «μπλόκαρε» δύο φορές την προσπάθεια ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ τη δεκαετία του 1960, η σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία, αποφέρει… θετικά αποτελέσματα στο εσωτερικό.
Μάλιστα, είναι μια περίοδος που ο Μακρόν βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να βυθίζονται.
Ένας απίθανος σύμμαχος
Για τον Τζόνσον, ο Μακρόν γίνεται ένας απίθανος σύμμαχος.
Οποιαδήποτε προοπτική καθυστέρησης βοηθά τον βρετανό πρωθυπουργό να πείσει τους βουλευτές στο Λονδίνο ότι πρέπει να υποστηρίξουν τη συμφωνία Brexit, καθώς και το χρονοδιάγραμμά του.
Μάλιστα, φαίνεται πως χρησιμοποίησε την προοπτική του γαλλικού βέτο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εργατικού κόμματος, «ο Τζόνσον ξεκαθάρισε στον Τζέρεμι Κόρμπιν πως ο Μακρός θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο».
Τέλος σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσει τις απειλές του ο Μακρόν. Ένας από τους κύριους λόγους είναι πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, πράγμα που θα επηρέαζε και πολλούς γάλλους πολίτες.
Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια πολύ δελεαστική πιθανότητα για εκείνον.