Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (23/10) ο αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης, σε μια συζήτηση στην οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συζητώντας με τον Δ. Μανιάτη και τον Αρ. Ραβανό για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας ο κ. Τζούμης εκτίμησε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο στις μελλοντικές διευθετήσεις, πράγμα που απέδειξε με την συμφωνία που έκανε με τον Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη και στο επιχειρησιακό και στο διπλωματικό επίπεδο.
«Όσο επικίνδυνο είναι να υπερεκτιμάται η Τουρκία, τόσο επικίνδυνο είναι να υποτιμάται» σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Τζούμης. Μιλώντας τώρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τζούμης, εκτίμησε πως όσο ενισχύεται η Τουρκία, τόσο αυξάνονται και οι επεκτατικές της βλέψεις της στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Η άποψη που διατυπώνεται ότι θα βοηθήσουν σε αυτό οι νατοϊκές δυνάμεις είναι μία ψευδαίσθηση που καλό θα είναι να την ξεγράψουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση αν αρχίσουν τουρκικές επιχειρήσεις, να έρθει κανείς και να παρέμβει, να εμπλακεί στρατιωτικά, για να μας σώσει από την Τουρκία, προασπίζοντας την εδαφική μας ακεραιότητα», δήλωσε σχετικά ο κ. Τζούμης.
Για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων
Μιλώντας για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο κ. Τζούμης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή αποτελούν έναν αποτρεπτικό μηχανισμό, που παρά την κρίση των προηγούμενων ετών, είναι ικανός να επιφέρει ένα μη διαχειρίσιμο χτύπημα στην Τουρκία.
«Με την Τουρκία υπάρχουν τρεις τρόποι για να λύσουμε τις διαφορές μας: Μέσω ενός διεθνούς δικαστηρίου, ο άλλος είναι μέσω της διπλωματίας και ο τρίτος είναι με έναν πόλεμο. Νομίζω τον πόλεμο δεν τον θέλει ούτε η Τουρκία, ούτε εμείς» υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.
Η τουρκική προκλητικότητα
Στο τραπέζι του One Talk ο κ. Τζούμης, αναλύοντας το στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας και την τακτική της προκλητικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, τόνισε πως η Τουρκία πέρα από τις επιχειρησιακές της δράσεις (παραβιάσεις-παράνομες δεσμεύεις περιοχών) , έχει εντάξει το μεταναστευτικό – προσφυγικό, έχει εντάξει μέσα σε όλο αυτό και ψυχολογικές επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό να μας καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την απειλή ή τη χρήση βίας και να πετύχει όσα θέλει».
Τέλος, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια εκτιμώντας ότι καλό θα ήταν καλό να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αφού πρώτα επιλυθούν οι επιμέρους διαφορές της Ελλάδας με τις χώρες αυτές.
Πηγή: onetv.gr