Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει συμφωνία στο μείζον θέμα της ψήφου των αποδήμων και αυτό που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση έχει γίνει είναι η πρόσφατη συζήτηση στη διακομματική Επιτροπή και οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως μεταδίδει μέσω αρμοδίων πηγών, υποστηρίζει ότι τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν να καθορίσουν τη στάση τους.
Από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θέλουν πρώτα να δουν να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο οι διακηρύξεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη διακομματική επιτροπή. «Μόνον εφόσον αυτό γίνει πράξη, θα μπορέσουμε να μιλάμε για υπερψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου» υπογραμμίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή με ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και άρα, όπως λένε θέλοντας να ακυρώσουν τις σχετικές αναφορές, δεν υποχώρησε.
Με βάση την επιχειρηματολογία κεντρικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα παράμεινε σταθερό στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και έθεσε ως απαράβατο όρο τη συνταγματική κατοχύρωση της νομοθετικής ρύθμισης.
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι δέχθηκε την πρόβλεψη για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και τα άλλα κόμματα της διακομματικής.
«Αυτά θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την επόμενη Τετάρτη» σημειώνουν κεντρικοί κομματικοί παράγοντες και συμπληρώνουν ότι εφόσον λοιπόν η ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση για σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης (σ.σ. που θα οδηγούσε σε εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ακόμα και τέταρτης γενιάς αποδήμων), «αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο τρόπο».
Παράλληλα από το ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ότι οι αναφορές Θεοδωρικάκου προβλέπουν: α) αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος), β) ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, γ) να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει (με επαρκή επίσημα έγγραφα) τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο και δ) να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ.
Επ’ αυτών των αναφορών Θεοδωρικάκου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να δει πώς θα αποτυπωθούν οι γενικές ακόμα αυτές θέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, στο νομοσχέδιο και λένε, ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Παράλληλα, εκπέμπεται μήνυμα από την Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συγκλίσεις και συναίνεση στη βάση αρχών και συγκεκριμένα να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων και όχι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχειρούσε η ΝΔ με τις προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει.