Δέσμευση να επανεξετάσουν άμεσα τα τιμολόγια των τραπεζικών εργασιών και το ύψος των προμηθειών που επιβάλουν ειδικά στις συναλλαγές μέσω των ATM ανέλαβαν οι τραπεζίτες στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο.
Οπως μεταδίδεται ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε άμεση μείωση στις προμήθειες σημειώνοντας πως τη στιγμή που πραγματοποιείται αγώνας προκειμένου να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιοριστούν τα μετρητά, οι τράπεζες θα πρέπει συνεπικουρούν την προσπάθεια και να μην ενισχύουν τις προμήθειες επί των συναλλαγών.
Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση, κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών. «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών, ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.
Στη συνάντηση που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Εκτιμήθηκε δε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.
Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίστηκε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Για το χρέος
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας, ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στη συνάντηση μετείχαν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Ποιοι συμμετείχαν
Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Δεύτερο σημαντικό θέμα που συζήτησαν οι δύο πλευρές είναι οι καταπτώσεις του Δημοσίου που αφορούν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έγιναν κόκκινα και στις τράπεζες δεν πληρώθηκαν οι εγγυήσεις. Το θέμα αντιμετωπίζουν κυρίως η Εθνική και η Πειραιώς λόγω τέτοιων δανείων που είχαν χορηγηθεί από την ΕΤΒΑ και την Αγροτική. Οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν ή να αποκατασταθούν οι εγγυήσεις ώστε να στηριχθεί η κεφαλαιακή τους δομή στην παρούσα φάση και πριν το τέλος του έτους έτσι που τα βελτιωμένα στοιχεία να συμπεριληφθούν στα stress tests
Ο «Ηρακλής» απασχόλησε την ατζέντα των συνομιλιών καθώς νομοθετικά η κυβέρνηση θα προσφέρει το σχήμα αυτό μέσα στο Νοέμβριο. Οι τράπεζες προτίθενται να εισέλθουν στο σχήμα και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες.