Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ήπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist. Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διαθέτουμε πλέον τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε και επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα, προσέθεσε.

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο (σ.σ. Πέμπτη) στη Βουλή. Διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής.

Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα.

Επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντας τουλάχιστον 4ετίας. Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία.

«Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο» προσέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας ως εξής «κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις» και διαμήνυσε: «Στόχος μας η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη η προώθηση ώριμων σχεδίων που είχαν παγώσει».

Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν. Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου. Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πιλοτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού.

Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου.

Ειδική αναφορά στα ακίνητα. Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. Οι τιμές αυξήθηκαν 7,7% το β τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης.

Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ