Εντυπωσιακές αποδόσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα με την αγορά να προεξοφλεί αναβάθμιση της πιστοληπτικές ικανότητας της χώρας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε την Τρίτη σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 1,26% με πτώση άνω του 5% από τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009.
Οι αγορές προεξοφλούν πώς η S&P αναμένεται να «σπάσει» τη σιωπή της μετά 15 μήνες, «ανεβάζοντας» τη βαθμολογία της Ελλάδας την Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει και πάλι τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Όλοι πλέον συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία τρέχει πολύ πιο γρήγορα στο β’ εξάμηνο του 2019 και από 1,5% στο πρώτο μισό θα φτάσει στο 2% στο σύνολο του έτους.
Τα ομόλογα
«Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για ελληνικά ομόλογα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
Η εφημερίδα κάνει λόγο «για θεαματικές αποδόσεις, αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέρονταν σκωπτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν «ουζο-ομόλογα», ένας υπαινιγμός για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων, η οποία τότε, με 40%, ήταν τόσο υψηλή όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό. Όποιος ήθελε τότε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου. Αυτό φάνηκε με το «κούρεμα» στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Τότε οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους, που είχαν τη μισή αξία».
«Η επόμενη παρτίδα αγωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 2015, με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα, με τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάλι πάνω από 25%. Τώρα οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Αθήνα. Ο εκλεγμένος στις αρχές Ιουλίου πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα. Θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα πως «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει τον φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι το 2021 στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών. Κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότητα είναι κυρίως η σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών». Η HB καταλήγει πως «οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσε να φτάσει και πάλι στην Α’ Εθνική».
Η αναβάθμιση από την S&P
Η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν, η πλήρης άρση των capital controls, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2020, είναι οι καταλύτες που, σύμφωνα με την αγορά, θα πείσουν τη S&P να ευθυγραμμιστεί με τις Fitch και DBRS και να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο «ΒΒ-», τρία σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα».
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την «ετυμηγορία» του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018.
Η S&P προέβλεπε τον Απρίλιο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέχει» κατά μέσο όρο με 2,8% στην τετραετία 2019-2021, με επιτάχυνση από το 2020, ξεπερνώντας και το 3%. Υπό την παραδοχή ωστόσο ότι το 2019 θα έκλεινε με ανάπτυξη 2,3%.
Δυστυχώς οι προσδοκίες διαψεύστηκαν για μία ακόμη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση (δεν πέτυχε κανέναν ετήσιο στόχο ανάπτυξης την περίοδο 2015-2019) και η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο περιορίστηκε στο 1,5%.