«Για πρώτη φορά στη ζωή μου σκέφθηκα να πάω να ζήσω κάπου αλλού» δηλώνει ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας με αφορμή την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου με τον τίτλο «Federball».
Ο μαιτρ των βιβλίων κατασκοπείας στα 88 του χρόνια εκδίδει ένα μυθιστόρημα, το οποίο δεν έχει μόνο να κάνει με μια διαβολικά έξυπνη επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και με μια επιχείρηση που εκτυλίσσεται στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ και Τζόνσον.
Ένας Βρετανός κατάσκοπος γύρω στα 50 μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας στο εξωτερικό επιστρέφει στο Λονδίνο. Αποστολή του είναι να παρακολουθήσει τις επαφές ενός Ουκρανού ολιγάρχη με τη Ρωσία. Από το πουθενά εμφανίζεται ο νεαρός Εντ, με τον οποίο κάνουν παρέα πίνοντας μπύρες και παίζοντας μπάτμιντον. Ο Εντ δεν μασάει τα λόγια του και τα λέει έξω από τα δόντια για αυτό «το σκατοχάος του Βrexit» που θα οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε μια μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Όσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά «μια απειλή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο». Όλα αυτά δεν προμηνύουν τίποτα καλό προβλέπει ο Εντ.
«Το αγαπάω αυτό το βιβλίο αν και δεν είναι πάντα έτσι » λέει ο Τζον λε Καρέ και συμπληρώνει:«Δεν με πειράζει αν πάρει κακές κριτικές. Απλά έχω το αίσθημα ότι πρόκειται για ένα καλό βιβλίο».
Οι επικίνδυνοι Τραμπ και Τζόνσον
Για τον γνωστό συγγραφέα του θρυλικού μπεστ σέλερ «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» σήμερα το ερώτημα που τίθεται είναι ένα υπάρχει κάποιος που να πιστεύει σε κάτι. Θεωρεί ότι τα πολιτικά πεπραγμένα του Προέδρου Τραμπ είναι ηλιθιότητες, οι συνέπειες των οποίων θα είναι μακροπρόθεσμες είτε αφορούν την εξωτερική πολιτική είτε αφορούν το κλίμα.
Τα ίδια και χειρότερα σκέφτεται για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος «θα πρέπει να παυθεί αμέσως». «Εμφορείται από ναρκισσισμό, τον οποίο έχει αναγάγει σε ένα είδος τέχνης» επισημαίνει σκωπτικά. Θεωρεί ότι είναι κλασική περίπτωση απόφοιτου από το πανεπιστήμιο του Ίτον, από το οποίο δεν αποφοιτούν ηγέτες που τους μαθαίνουν πώς να διοικούν αλλά πώς να κερδίζουν.
Ο Τζον Λε Καρέ δίδαξε στη δεκαετία του 1950 για ένα διάστημα στο διάσημο πανεπιστήμιο και ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. «Το πρόβλημα με τους εχέφρονες ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι δεν έχουν φωνή. Δεν έχουν βρει μια ηγετική φυσιογνωμία». Κατά τη γνώμη του εάν τώρα γινόταν δημοψήφισμα, η πλειονότητα θα τασσόταν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Αντρέι Σοκόλοφ (dpa)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου