Μια γυναίκα πυροδότησε τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – η Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι το θέμα αφορούσε το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους. Είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να κλείσει τον κύκλο της σεναριολογίας. Το όνομά της δεν είναι γνωστό, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ο προσανατολισμός του Πρωθυπουργού είναι να προτείνει όταν έρθει η ώρα γυναίκα, κοινής αποδοχής, εκτός πολιτικού συστήματος, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συζητήσει για το θέμα αυτό ακόμα και με τους συνεργάτες του και αν έχει εντοπίσει το πρόσωπο θα το γνωρίζει μόνο ένας πολύ μικρός, έμπιστος κύκλος. Η μυστικοπάθεια δεν είναι μόνο θέμα τακτικής αλλά και ουσίας. Η συντήρηση της συζήτησης δείχνει, όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο και στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει ακόμη μπροστά του πέντε μήνες θητείας. Επίσης, δεν έχει τοποθετηθεί ο ίδιος αν επιθυμεί ή όχι δεύτερη θητεία.
Ο συμβολισμός, ωστόσο, της εκλογής μιας γυναίκας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου είναι τόσο ισχυρός ώστε δύσκολα θα σταματήσει η συζήτηση. Ηδη έχουν ακουστεί τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη και της Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά μάλλον η πρωθυπουργική αναζήτηση στρέφεται σε πρόσωπο-έκπληξη, με άλλα χαρακτηριστικά. Ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να καλύψει με τον τρόπο αυτόν τη μικρή συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, για την οποία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική.
Ασφαλώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η πολιτική κατάσταση τον Μάρτιο του 2020 – ο κ. Παυλόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου 2015 – και ποιο πρόσωπο θα συσπειρώνει τότε το πολιτικό σύστημα. Οπότε δεν έχουν αποκλειστεί οι άνδρες υποψήφιοι. Στην πραγματικότητα, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο, η επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης αποτελεί πολιτική του επιλογή. Για τον λόγο αυτόν έχει επιλέξει να ξεκαθαρίσει η θεσμική πτυχή του ζητήματος, να προηγηθεί δηλαδή ο καθορισμός του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, και έπειτα να ξεκινήσουν οι διεργασίες για το πρόσωπο. Η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου. Η πρόταση της ΝΔ ως προς αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές αλλά και γιατί ο Πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι η αξία του προσώπου που θα προτείνει θα υπερβαίνει την κριτική περί «κομματικού» Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η επανεμφάνιση Καραμανλή
Στις 27 Οκτωβρίου η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων της διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Παρότι η ομιλία, όπως μεταδίδεται, θα επικεντρωθεί στα εθνικά θέματα, το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια άρνησης κάθε δημόσιας παρέμβασης έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν αποκλείεται να είναι παρών στην εκδήλωση και ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του κ. Καραμανλή ξακαθαρίζεται ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε η σχετική συζήτηση και πολύ περισσότερο η ανάμειξη του ονόματός του σε αυτή.
Για τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίο έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και για δεύτερη θητεία, το ερώτημα παραμένει και πολλοί θυμίζουν τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η απόφαση ανήκει στον Πρωθυπουργό αλλά «ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου και αυτό δεν μπορώ να το αποσυνδέσω».
Η κυρία Γεννηματά από την πλευρά της δεν κρύβει ότι θα ήθελε Πρόεδρο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά. Κατά καιρούς έχει ακουστεί το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου.
Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται από διάφορες παράγοντες αυτή του Λουκά Παπαδήμου. Ο Πρωθυπουργός πάντως παρέπεμψε τη συζήτηση αυτή για μετά τα Χριστούγεννα.