Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η επέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν παρακολουθούν ανήλικοι την ταινία Joker, η οποία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.
Η υπόθεση πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τους χρήστες των social media να μπαίνουν αμέσως σε ένα πόλεμο χωρίς νικητή και χαμένο.
Η αλήθεια είναι ότι δύο υπάλληλοι του υπουργείο Πολιτισμού και μέλη της Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, μετά από επώνυμη καταγγελία έκαναν έλεγχο σε κινηματογράφους στους οποίους προβαλλόταν η ταινία Joker.
Ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου ανέφερε ότι ανταγωνιστική εταιρεία διανομής τηλεφώνησε προσωπικά σε μία από τις δύο κυρίες και έκανε την συγκεκριμένη καταγγελία.
Οι δύο υπάλληλοι ενημέρωσαν τον εισαγγελέα και στη συνέχεια την αστυνομία με αποτέλεσμα δυνάμεις καταστολής να εισέλθουν στις αίθουσες και να πραγματοποιήσουν ελέγχους στους θεατές για να διαπιστώσουν την παρουσία ανηλίκων.
Όσοι ανήλικοι βρέθηκαν παραδόθηκαν στους γονείς τους και σε όσους από αυτούς συνοδεύονταν από κάποιο κηδεμόνα πήραν τα στοιχεία τους και τους έγιναν συγκεκριμένες συστάσεις.
Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσα θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία μιας και ο νόμος 3905/2010 τον οποίο επικαλέστηκαν οι δύο κυρίες τροποποιήθηκε το 2014 αλλά χωρίς να αλλάξει το επίμαχο άρθρο 37.
Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει: «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία».
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι έχει προκηρύξει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν οι δύο υπάλληλοι είχαν ενημερώσει την προϊσταμένη τους –ως όφειλαν- Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Αλεξομανωλάκη είναι συγγενής του πρώην υπουργού Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Στρατή.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής όταν αστυνομικοί μετά από συγκεκριμένη καταγγελία επενέβησαν σε κινηματογράφο γνωστού εμπορικού κέντρου για να ελέγξουν αν υπήρχαν ανήλικοι ανάμεσα στους θεατές.
Ακριβώς το ίδιο περιστατικό συνέβη και λίγες ώρες αργότερα σε κινηματογράφο των Πατησιών. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες της Αμέσου Δράσεως έκαναν εξακρίβωση στοιχείων και απομάκρυναν από την αίθουσες όσους ανήλικους εντοπίστηκαν.
Μάλιστα σε όσοι από αυτούς συνοδεύονταν από κάποιο κηδεμόνα, πήραν τα στοιχεία τους και τους έκαναν συγκεκριμένες συστάσεις.
Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την αστυνομία δύο γυναίκες από το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι και από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους και ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία Joker που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις έγιναν τηλεφωνικές καταγγελίες από διαφορετικές γυναίκες οι οποίες δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι εν λόγω γυναίκες βρίσκονταν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Ετσι εντόπισαν τα παιδιά τα οποία και παρέδωσαν στους γονείς τους.
Τι υποστηρίζουν οι δύο υπάλληλοι
Οι δύο υπάλληλοι του υπουργείο και μέλη της Επιτροπής επικαλέστηκαν την ιδιότητα τους και υποστηρίζουν ότι ενήργησαν βάση των αρμοδιοτήτων τους.
Την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», οι δύο γυναίκες χτες και προχτές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι.
Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.
Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.
Στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν δελτίο ελεύθερης εισόδου για όλους τους κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν αν εφαρμόζεται ο νόμος.
Από το νομικό πλαίσιο δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες τους και τι περιλαμβάνει ο έλεγχος που μπορούν να κάνουν.
Καταδικάζει η Μενδώνη
Από την πρώτη στιγμή η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη καταδίκασε την συγκεκριμένη πρακτική και ανακοίνωσε ότι θα κάνει ΕΔΕ για να διαπιστώσει με ποιο τρόπο ενήργησαν οι δύο υπάλληλοι.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη ερωτήθηκε για την υπόθεση και καταδίκασε με κάθε τρόπο το γεγονός.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά και συνέχισε; «Με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους. Είμαι εντελώς αντίθετη με τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος από τις δυο κύριες. Έχω ζητήσει ΕΔΕ για να διαλευκανθεί πως έγινε ο χειρισμός του θέματος και αν το ήξερε η αρμόδια τμηματάρχης κυρία Αλεξομανωλάκη».
Η υπουργός ανέφερε ακόμα: «Οι δυο κύριες είναι υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού και μέλη της πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει έργο για την κατάταξη κινηματογραφικού έργου. Τα μέλη της επιτροπής έχουν δελτία ελευθέρας εισόδου σε χώρους ακροαμάτων και θεαμάτων για έλεγχο.
»Οι συγκεκριμένες κύριες υπερέβησαν το όριο αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω δυνάμεις καταστολής. Ελέγχω σημαίνει κοιτάζω αν ο αιθουσάρχης τηρεί τους κανόνες. Αυτό από το φωνάζω τις δυνάμεις καταστολής απέχει πολύ».
Η κυρία Μενδώνη κατηγόρησε απερίφραστα τις δύο υπαλλήλους καθώς σε καμία περίπτωση δεν κινήθηκαν με βάση κανονισμού. Ακόμα και αν ενημέρωσαν προφορικά –όπως κατέθεσε η μια εξ αυτών- την προϊσταμένη τους εκείνη δεν ενημέρωσε ούτε προκαταβολικά ούτε μεταγενέστερα τον Γενικό Διευθυντή ή τον Γενικό Γραμματέα.
Δεν έγινε ποτέ έλεγχος τα τελευταία χρόνια
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείο κ. Κωστάκης διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ποτέ έλεγχος για αντίστοιχο θέμα γιατί δεν υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία.
Ανταγωνιστική εταιρεία διανομής έκανε την συγκεκριμένη καταγγελία και μάλιστα τηλεφωνικά σε μια από τις δύο υπάλληλους.
Η κυρία Μενδώνη φανερά εκνευρισμένη αναρωτήθηκε αν έκανε ποτέ κανείς κάποιον αντίστοιχο έλεγχο και αν συνέταξε κάποια αναφορά για αυτό. «Περιμένω την ΕΔΕ για να μάθω και εγώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, η Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που τήρησε.
Συγκεκριμένα είπε: «Η προσπάθεια που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση να χειριστεί το θέμα πολιτικά είναι ατυχης. Είχε περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε γιατί τα δελτία είσοδο υπογράφτηκαν το 2016 από την κυρία Βλαζάκη».
Πώς κρίνεται ακατάλληλη μια ταινία
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 του εν λόγω νόμου, πριν την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, προηγείται η υποβολή από τον παραγωγό ή διανομέα της, αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της.
Στην εν λόγω διεύθυνση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρονται να υπηρετούν και οι δύο κυρίες, τις οποίες η Λίνα Μενδώνη κατέδειξε ως υπεύθυνες για την εισβολή των αστυνομικών αρχών στην κινηματογραφική αίθουσα.
Κατηγορίες καταλληλότητας-Ακατάλληλος ο «Τζόκερ»
Η Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων κατόπιν εξέτασης κάθε έργου, εκδίδει πράξη, η οποία το κατατάσσει σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες καταλληλότητας:
- Κατάλληλη για όλους.
- Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών.
- Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.
- Ακατάλληλη για ανηλίκους.