Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε χθες Σάββατο 19 Οκτωβρίου πρόωρες εκλογές μετά την άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.
Τα φώτα στρέφονται σήμερα Κυριακή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Πρόωρες εκλογές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα – Τα σενάρια
Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Άρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα άλλα κόμματα.
Ακούγεται ότι υπουργός Εσωτερικών ίσως οριστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ίσως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο, ενώ αρνητικό φέρεται να είναι το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το διάγγελμα Ζάεφ
«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που εξόργισε τον Ζάεφ.