Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να υπέστη νέα ταπεινωτική ήττα στο θέμα του Brexit, με τη βουλή να δίνει «πράσινο φως» στην τροπολογία Λέτουιν, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει, όσον αφορά στην πρόταση που ο ίδιος σύναψε με την ΕΕ.
Αυτό έγινε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, με τον βρετανό πρωθυπουργό να… στέλνει τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή –το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει– ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.
Η τροπολογία Λέτουιν, η οποία… γείωσε τον Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο προβλέπει ότι ακόμη και εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.
Παρόλα αυτά, την πεποίθηση ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα παράταση εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση πιστεύσει πως δεν υπάρχει λόγος για παράταση.
Ξεκαθάρισε, δε, πως η κυβέρνηση έχει βρει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.
Παρ’ όλα αυτά και ενώ όλοι ξεκαθάριζαν πως το μπαλάκι πλέον ήταν σε βρετανικό γήπεδο, φαίνεται πως -για μια ακόμα φορά- βρήκαν τρόπο να το επιστρέψουν στην ΕΕ και να περιμένουν την κίνησή της, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης περιμένει να δει αν θα περάσει η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον.
«Έχουμε τους αριθμούς»
Μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας διευκρίνισε πως «παρά τις κοινοβουλευτικές εκδηλώσεις, φαίνεται ότι έχουμε τώρα τους αριθμούς για να το πετύχουμε».
«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ που ήταν βαθιά ανήσυχοι» υπογράμμισε.
Η στάση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βιαστεί να αποφασίσει επί του απρόθυμου αιτήματος του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να καθυστερήσει για μια ακόμα φορά το Brexit, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα επί 15 λεπτά.
Οι διάφορες ομάδες στο Βρετανικό κοινοβούλιο αρνήθηκαν να ψηφίσουν επί της νέας συμφωνίας του Τζόνσον για το Brexit χθες, κίνηση που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να ζητήσει τρίτη αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, που μέχρι τώρα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Σε μια… σπάνια Κυριακάτικη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαιτούμενη έγκριση. Το ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
«Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος πρόσθεσε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ σύντομη. «Δεν έγιναν ερωτήσεις, δεν υπήρξε συζήτηση. Περιμένουμε».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.
Αν και έχουν κουραστεί με τη βασανιστική διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν μια έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και έτσι δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί τελικά να εγκριθεί στο Λονδίνο.
Η στάση των Εργατικών
Το Εργατικό Κόμμα θα προσπαθήσει να περάσει νέες τροπολογίες στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να μπλοκάρει τη δυνατότητα ψήφισης της συμφωνίας του Τζόνσον. Επιμένει δε στην ανάγκη για δεύτερο δημοψήφισμα, αν και αναγνωρίζει ότι μία σχετική τροπολογία θα γινόταν πιο εύκολα δεκτή εάν προερχόταν από άλλο κόμμα και όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μιλώντας στο Sky News o σκιώδης υπουργός Οικομικών, Τζον Μακντόνελ, σημείωσε: «Θα προωθήσουμε νέες τροπολογίες και θα δούμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποιου είδους συναίνεση στη Βουλή των Κοινοτήτων». Όσον αφορά στην προοπτική νέου δημοψήφισματος, σημείωσε πως «το ζήτημα αναπόφευκτα θα έρθει στο προσκήνιο», αλλά «μία τροπολογία που θα το προτείνει θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτή από τους βουλευτές άλλων κομμάτων, εάν δεν προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα».
Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στους πολίτες, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Σχολιάζοντας την απόφαση του Τζόνσον να στείλει το αίτημα της παράτασης, αλλά και ακόμη μία επιστολή στην οποία εξηγεί ότι δεν τη θέλει, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί περιφρόνηση όχι μόνο της Βουλής, αλλά και του δικαστηρίου.