Τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας μετά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός, το Brexit, καθώς και τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία μετά το βέτο της ΕΕ σχολίασε, μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, o πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης.
«Οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσαν μη αναμενόμενη απογοήτευση του Ζόραν Ζάεφ, γιατί ήλπιζε ως την τελευταία στιγμή» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η απόφαση της ΕΕ του δημιουργεί πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι παράγοντας που έχει ιδιαίτερη απήχηση στη στάση των ψηφοφόρων στη γείτονα σε όποιο κόμμα ανήκουν. Η απόφαση του Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές μπορεί μεν να εμφανίζεται σαν ένα δείγμα πολιτικής ευθιξίας και να δικαιολογείται από το αίτημα ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, ωστόσο είναι μια παρακινδυνευμένη κίνηση».
Δεν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών
Ερωτηθείς αν κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καραϊτίδης τόνισε πως έστω κι αν μειωθεί η δύναμη του Ζάεφ, δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι διεθνείς παράγοντες που υποστηρίζουν τη συμφωνία έχουν τέτοια δύναμη επιρροής και τόση αποφασιστικότητα που δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα κλονίσουν τη συμφωνία. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείουμε άλλο ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το βέτο της Γαλλίας και των υπόλοιπων χωρών, σημείωσε πως η άρνηση φαίνεται να εντάσσεται σε ένα εσωτερικό ανταγωνισμό στον άξονα Γαλλίας – Γερμανίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι εξ’ αρχής επιφυλακτικός ως προς τις γενικές αρχές και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποια χώρα προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραϊτίδης έκανε λόγο για «παρακινδυνευμένη κίνηση».
Oι επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας, ενώ μιλώντας για το συριακό μέτωπο έκανε λόγο για ρυθμιστικό ρόλο της Ρωσίας.
Πηγή: Onetv.gr