Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, καταδίκασαν τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, συμφώνησαν για επιβολή μέτρων στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και διαφώνησαν ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Μπορεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, να ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία ύστερα από μια εβδομάδα ενεργειών της Τουρκίας στα βορειοανατολικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πείστηκαν.
Έτσι, στο κείμενο συμπερασμάτων, που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ομόφωνη είναι η απόφαση των ηγετών των κρατών μελών για καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία που προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο απειλεί ευθέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 για τη Βορειοανατολική Συρία. Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, υπονομεύει τον αγώνα κατά του Da’esh (σ.σ. τζιχαντιστών) και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια» σημειώνουν οι ηγέτες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Τουρκίας για μια παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Καλεί εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο. Μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία» υπέγραψαν οι ηγέτες.
Σχέδιο για κυρώσεις λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ έκανε γνωστό πως υιοθετεί τα συμπεράσματα της 14ης Οκτωβρίου 2019 για πλαίσιο περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένες πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτό το θέμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα «έσπασαν» για Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία
Επίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο.
«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.
«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα» επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία» συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.