Δεν θα κρατήσουν για πολύ οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αναφορικά με το Brexit, αφού κάτι παραπάνω από δύο εικοσιτετράωρα αργότερα ο Μπόρις Τζόνσον έχει να δώσει ακόμα μια, ίσως σκληρότερη από τη σημερινή, μάχη στο εσωτερικό της χώρας του.
Μπορεί λοιπόν να επετεύχθη η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο το άτακτο Brexit βρίσκεται ακόμα στον ορίζοντα και μάλιστα όχι πολύ μακριά.
Νωρίτερα σήμερα, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και αφού Τζέιμς Κάμερον και Τερέζα Μέι είδαν τις θητείες να… κόβονται άδοξα στον βωμό του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε την πολυπόθητη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα, αφού και η προκάτοχός του Τερέζα Μέι κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνία, ωστόσο είδη τη βρετανική βουλή να το απορρίπτει τρεις φορές, πριν οδηγηθεί στην παραίτηση.
Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται πάρει το «πράσινο φως» της βρετανικής Βουλής.
Το εμπόδιο της Βουλής των Κοινοτήτων
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η Τερέζα Μέι είχε ακούσει δύο φορές το «όχι» του Κοινοβουλίου.
Η τέως πρωθυπουργός είχε βρει μπροστά της τους σκληρούς του Brexit, λόγω του θέματος της Βορείου Ιρλανδίας και των συνοριακών ελέγχων.
Η λύση που είχε βρεθεί για να μην υπάρχουν σύνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στις δυο Ιρλανδίες ήταν να παραμείνει εν ισχύ το ενωσιακό δίκαιο για ένα διάστημα στην Μεγάλη Βρετανία, ιδέα που δεν δεχόντουσαν οι σκληροί.
Αυτό ήταν και το μεγάλο «αγκάθι» που καλούνταν να διαπραγματευτεί όλον αυτόν τον καιρό ο Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο οι 10 βουλευτές της Βορείου Ιρλανδίας που είχαν αντιδράσει στο σχέδιο της Τερέζα Μέι, έχουν και πάλι διαφωνίες.
Αν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα του βρετανού πρωθυπουργού θα ήταν καλά. Ωστόσο εκείνος έχει χάσει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, εξαιτίας των περίπου 20 διαφωνούντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που αρνούνται το Brexit χωρίς συμφωνία.
Για να περάσει τη συμφωνία θα πρέπει να πείσει αυτούς να ψηφίσουν την συμφωνία ή να πείσει ορισμένους τουλάχιστον βουλευτές από το Εργατικό κόμμα.
Όμως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν δέχεται την συμφωνία και ότι είναι χειρότερη και από αυτήν της Τερέζα Μέι.
«Όχι» και από τους Σκωτσέζους
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον.
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.
Οι αριθμοί…
Η συνεδρίαση, το Σάββατο, αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, στις 16:30.
Ο Τζόνσον χρειάζεται τουλάχιστον 318 ψήφους για μια βέβαιη νίκη. Στην παρούσα φάση, το κόμμα του κατέχει 288 έδρες στη βουλή.
Οι ισορροπίες
Πάντως, η ψηφοφορία του Σαββάτου ενδέχεται να αλλάξει και τις παρούσες ισορροπίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Μία πιθανότητα είναι το Ευρωπαικό Συμβούλιο να ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα χρονική παράταση στο Brexit. Εάν το κάνει και εφόσον δεν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, η άρνηση της πλειοψηφίας των Bρετανών βουλευτὠν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της κυβέρνησης θα βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χάος μετά την 31η Οκτωβρίου, που λήγει η παρούσα παράταση.
Αυτό το καταστροφολογικό σενάριο θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει πολλους βουλευτές να σκεφτούν πολύ καλά το που μπορεί να οδηγήσει η αρνητική ψήφος τους. Είναι βεβαίως ένα ακραίο σενάριο και είναι γνωστή η δυσανεξία του Ευρωπαικού Συμβουλίου σε ο,τιδήποτε ακραίο.
Η άλλη πιθανότητα είναι την τελευταία στιγμή να υποχωρήσει το DUP. Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πως θα πειστούν οι Προτεστάντες Ενωτικοί, μιας και πλέον δεν υπάρχει έδαφος αλλαγών σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί. Τέλος, σε περίπτωση αδιεξόδου η ἐσχἀτη λύση για τον Μπόρις Τζόνσον είναι να θἐσει την Συμφωνία του σε Δημοψήφισμα ή να πάει σε εκλογἐς με σημαία την συμφωνία.
Μετά από 3,5 χρόνια οι Βρετανοί βουλευτές, η ΕΕ και κυρίως ο βρετανικός λαός έχουν κουραστεί από το σήριαλ του Brexit και επιθυμούν να αλλάξουν σελίδα. Το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία προϊδεάζει πως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Μπόρις Τζόνσον θα αποσπάσει το αποτέλεσμα που θέλει στο Κοινοβούλιο το Σάββατο.
Και μετά;
Αν ο Αγγλος Πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει την συμφωνία του από την Βουλή των Κοινοτήτων, μια τελευταία φάση είναι απαραίτητη.
Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, εκεί θα βρισκόμαστε πραγματικά πλέον στην τελική ευθεία, αφού είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πρόβλημα.
Αν όλα τα παραπάνω έχουν θετική έκβαση, θα έχουμε Brexit με συμφωνία στις 31/10.
Αν πάλι, κάτι χαλάσει στις παραπάνω διαδικασίες ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Η επόμενη μέρα της εξόδου
Σε περίπτωση εξόδου με συμφωνία προβλέπεται περίοδος προσαρμογής, στην διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές θα διαπραγματευθούν την «μελλοντική τους σχέση».
Δηλαδή μεταξύ άλλων και τις 100άδες διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ από τις οποίες θεωρητικά το Λονδίνο θα αποσυρθεί.
Η τελευταία συμφωνία προβλέπει μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 το νωρίτερο.
Το αν θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει την συμφωνία θα το ξέρουμε το Σάββατο. Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον προ ημερών είχε πει πως είχε πείσει ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν την δική του συμφωνία.
Το τι ισχύει θα φανεί στο Σάββατο.