Συνεχίζεται η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αλλαγή για την επιλογή σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία.
Μόλις έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή καταργεί την κλήρωση για την επιλογή των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία επαναφέροντας την επιλογή σημαιοφόρων βάσει του βαθμού, ξέσπασε κόντρα η οποία καλά κρατεί.
«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση της κλήρωσης για τον ορισμό του σημαιοφόρου, μεταξύ όλων των μαθητών και των μαθητριών, αποτελεί μια αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική. Ο ορισμός σημαιοφόρου μετατρέπεται σε μια διαδικασία αναζήτησης του «άριστου των αρίστων», ακόμη και αν αυτή η αριστεία αποτυπώνεται σε διαφορά 0.1 της μονάδας!» αναφέρει η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση, «η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά μέρους της εκλογικής της βάσης, που έχουν ατονήσει μετά τις κυβιστήσεις της νέας Κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως επίσης και στο προσφυγικό ζήτημα».
Απάντηση Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό την αλλαγή στον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων στα δημοτικά. Χθες, με μία δήλωσή της απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στη Βουλή τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις».
Μάλιστα προσθέτει πως η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων.
Η Κυβέρνηση, σημειώνει, «επιλέγει ως κριτήριο τη σχολική επίδοση και όχι την κλήρωση».
Τι λέει η εγκύκλιος
Σημαιοφόροι θα ορίζονται, μάλιστα, δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Αναλυτικά τι ισχύει για τους σημαιοφόρους στα Δημοτικά περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας:
α) Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Επιλέγονται αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Το κλασματικό μέρος αναφέρεται στον ετήσιο γενικό μέσο όρο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, διενεργείται κλήρωση.
β) Παραστάτες ορίζονται δέκα μαθητές της ΣΤ ́ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γίνεται με την ίδια διαδικασία που επιλέγονται οι σημαιοφόροι.
γ) Με τον τρόπο που περιγράφεται στην περίπτ. α ́, επιλέγονται δύο μαθητές της ΣΤ ́ τάξης που δεν επιλέχθηκαν ούτε σημαιοφόροι ούτε παραστάτες, στους οποίους ανατίθεται η κατάθεση στεφάνου, ο ένας για το διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
δ) Οι σημαιοφόροι, οι παραστάτες και οι υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου επιλέγονται ανά τμήμα για τα ως άνω χρονικά διαστήματα αντίστοιχα.
Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους επιλογή ή κλήρωση, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, πραγματοποιείται από το διευθυντή της σχολικής μονάδας ή το νόμιμο αναπληρωτή του παρουσία του συλλόγου διδασκόντων και των ενδιαφερομένων μαθητών και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.