Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον θάνατο, το 1969, του συγγραφέα της «Ζωής εν τάφω», της «Δασκάλας με τα χρυσά μάτια», του «Βασίλη του Αρβανίτη» και της «Παναγιάς της Γοργόνας», ανάμεσα σε πολλά άλλα μυθιστορήματα και διηγήματα, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, στην οποία απόκειται το αρχείο του Στράτη Μυριβήλη, διοργανώνει επετειακή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).
Στην εκδήλωση θα εκτεθούν χειρόγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα και θα παρουσιαστούν δύο νέες εκδόσεις με διηγήματα και ποιήματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία με εικονογράφηση του Μάρκου Καμπάνη: «Στη χώρα των αγαλμάτων. Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία» (Εισαγωγή – Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας) και «Μικρές φωτιές. Ποιήματα και τραγούδια (Επίμετρο: Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος).
Για το έργο του Μυριβήλη και τις νέες εκδόσεις θα μιλήσουν οι: Παντελής Μπουκάλας, Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος και Γιώργος Συρίμης. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Μυριβήλη θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.
Ο αντιπολεμικός συγγραφέας της αιολικής σχολής
Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε στη Συκαμινιά Λέσβου το 1890. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1930. Ανήκει στους «αιολείς» συγγραφείς της γενιάς αυτής, που είχαν αιολική καταγωγή και κοινή θεματολογία (Ηλίας Βενέζκης, Στρατής Δούκας κ.ά.).
Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Κόκκινες ιστορίες», κυκλοφόρησε το 1915. Υπηρέτησε, ως στρατιώτης και τέλος ως αξιωματικός, στον ελληνικό στρατό μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν επέστρεψε στη Λέσβο, εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Καμπάνα». Εκεί δημοσιεύθηκε, σε συνέχειες, το μυθιστόρημά του «Η ζωή εν τάφω», που είχε αρχίσει να γράφει ήδη από το 1917, ένα έργο που εγκαινίασε την αντιπολεμική λογοτεχνία στην Ελλάδα και το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο το 1930.
Άλλα έργα του: Τα μυθιστορήματα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1934) και «Η Παναγιά η Γοργόνα» (1949), τα διηγήματα «Το γαλάζιο βιβλίο» (1939), «Το κόκκινο βιβλίο» (1952), «Το βυσσινί βιβλίο» (1959), οι νουβέλες «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης» (1943), «Τα παγανά» (1945), «Ο Παν» (1946), τα ποιήματα «Μικρές φωτιές» (1942). Έγραψε επίσης δοκίμια και χρονογραφήματα.
Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.