Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που μας έρχεται για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τόσο για την στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία όσο και τις συνεχόμενες προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Τα δύο αυτά ζητήματα σχετικά με την Τουρκία αναμένεται να τεθούν και στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Κυπριακή ΑΟΖ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία
Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθεί ενδελεχώς στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί και κράτος – μέλος της ΕΕ, έχοντας κοινή και σκληρή στάση απέναντι στις νέες τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΙΒΝΑ, η κυπριακή πλευρά έθεσε προ των ευθυνών τους τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Κύπρος ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών, για να επιβληθούν ουσιαστικά μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ξεκάθαρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη σύγκλιση του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Τα «στρατόπεδα» των Ευρωπαίων για τη Συρία
Όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στη Συρία, η ΕΕ προτρέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση.
«Η βία πρέπει να τελειώσει: Oι Σύροι αξίζουν μια διαρκή ειρήνη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την κατάσταση στη Συρία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Geir O. Pedersen», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το συριακό είναι χωρισμένα σε τρία «στρατόπεδα». Στο πρώτο «στρατόπεδο» ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία.
Στο δεύτερο, ανήκουν τα κράτη – μέλη, τα οποία ζητούν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς τους ενώνουν σημαντικές συμφωνίες, όπως πχ. για το προσφυγικό.
Και στο τρίτο, ανήκουν οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως η Ουγγαρία.
Σύμφωνα με πηγές από τα κράτη-μέλη, οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) αναφέρουν ότι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να «μπλοκάρουν» την Τουρκία, αλλά τους «μπλόκαρε» η συμμαχία Ρωσία-ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ομοφωνία και όχι πλειοψηφία, προκειμένου να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
Εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία η ΕΕ
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της συνόδου κορυφής, μπορεί να «πέσει» και η πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις «πολύ καλά πληροφορημένες» πηγές.
Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν τη διακοπή εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Το ίδιο έπραξαν στη συνέχεια άλλες τρεις χώρες: η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.
«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής. Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, πέρα από τη Γαλλία, και η Σουηδία αναμένεται να ασκήσεις πιέσεις για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Μακρόν: Γαλλία και Γερμανία ζητούν να τερματισθεί η τουρκική επίθεση
Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.
«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.