Πότε ο ήλιος θα «λάμψει ξανά στην Ελλάδα» – Διεθνείς οικονομολόγοι προβλέπουν

Κλειδιά οι ξένες επενδύσεις και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Ενώ η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει φλερτάροντας με την ύφεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με τους οικονομολόγους διεθνών οργανισμών και ξένων τραπεζών, να αναπτυχθεί με ρυθμό στην περιοχή του 2% το 2020, αν και ο σκληρός πυρήνας των προβλέψεων εκτείνεται από 1,8% και φθάνει ως το 2,3%.

Οπως αναφέρεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ταχύτερα μετά τις εκλογές, ενώ στελέχη της HSBC που βρέθηκαν στην Αθήνα προσφάτως και πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο, την ΤτΕ, τον ΟΔΗΧΧ, τους θεσμούς, αλλά και οικονομολόγους και τραπεζίτες αναμένουν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,2% το 2020 και στο 2,1% το 2021, εκτιμώντας  μάλιστα πως «ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα» και εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών.

Οι προβλέψεις

Συνολικά οικονομολόγοι και αναλυτές προβλέπουν πως αν η παγκόσμια οικονομία και κυρίως η ευρωζώνη που φλερτάρει με την ύφεση δεν επιδεινωθεί δραματικά, η χώρα τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης που να ξεπερνούν το 2% ετησίως.

Για τους διεθνείς αναλυτές η ελληνική οικονομία χρειάζεται εξαγωγές και επενδύσεις. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν περίπου 60% τώρα και αποτελούν το 36% του ΑΕΠ σε σχέση με το 19% της προ κρίσης εποχής, ενώ στόχος θα πρέπει να είναι το μερίδιό τους να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 50%.

Οι επενδύσεις, από την άλλη πλευρά, από 65 δισ. ευρώ τον χρόνο το 2007 βρίσκονται στα 23 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ «κλειδί» για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ιστορικά η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ουραγούς μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εκτίμησε πάντως η HSBC, καθώς το  πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επιταχύνει, ενώ μόνο η επένδυση του Ελληνικού μπορεί να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απασχόληση και στην ανάπτυξη.

Παράλληλα εάν τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Ελλάδα βάσει του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-2020 δαπανηθούν, το ποσό θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) σε κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα έτη.

Καταλύτης

Ενα από τα κορυφαία θέματα για την αγορά αλλά και την ελληνική οικονομία αφορά την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» (Hercules Asset Protection Scheme, HAPS), καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τον κλάδο και την ανάπτυξη. Αν επιτύχει, θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να παρέχουν χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Το σχέδιο θα αναλάβει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, παρέχοντας εγγυήσεις (περίπου 9 δισ. ευρώ) για τις πωλήσεις ομολόγων που θα προκύψουν από τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.

Οι τράπεζες

Στα οχήματα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) που θα δημιουργηθούν θα τιτλοποιηθεί το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων (περίπου 30 δισ. ευρώ από τα συνολικά 78,8 δισ.) που δεν έχουν καταφέρει να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες.

Με βάση το σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια. Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων, τα μεσαία ομόλογα και τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δεν θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το «Credit Default Swaps» (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) για τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.

Η προσδοκία είναι ότι οι τράπεζες θα κρατήσουν τα senior ομόλογα και θα πουλήσουν την πλειονότητα των junior και mezzanine τίτλων της τιτλοποίησης. Το κόστος θα στηρίζεται στην καμπύλη επιτοκίου των κρατικών CDS με ένα discount.

«Η ανάπτυξη χρειάζεται δύο: δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις»

«Η χώρα μας για να πετύχει αναπτυξιακούς ρυθμούς 3% θα πρέπει να ενορχηστρώσει μια αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων με διψήφιο αριθμό, της τάξης του 13%-15%, για τα επόμενα χρόνια». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Grant Thornton κ. Νίκος Καραμούζης (φωτογραφία) στη Θεσσαλονίκη μιλώντας στην εσπερίδα που διοργάνωσαν ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ (ΣΕΒΕ) και η GRANT THORNTON με θέμα: «Η σύγχρονη επιχείρηση στο νέο περιβάλλον: Φορολογία. Κίνητρα. Επενδύσεις» στην οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.