«Απόβαση» στην Ελλάδα κάνουν την ερχόμενη άνοιξη τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία ανοίγουν τις «πύλες» τους στα ελληνικά ΑΕΙ και συζητούν τη διοργάνωση κοινών πτυχίων και κοινής «οδού» σε θέματα έρευνας ή καινοτομίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», αντιπροσωπεία των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων αναμένεται να έρθει την άνοιξη του 2020 στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ. Εως τότε βέβαια αναμένεται ότι θα έχει προχωρήσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια και η διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων στην Αγγλική Γλώσσα, κάτι που θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» συνεργασίας.
Διαβάστε επίσης: Ερχεται «Εράσμους» στα ελληνικά Πανεπιστήμια
Η αρχή άλλωστε έχει γίνει ήδη με την περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ιδρύματος που απολαμβάνει κύρος και αναγνώριση στο εξωτερικό λόγω του υψηλού επιπέδου αποφοίτων του), το οποίο και έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για την έκδοση κοινών πτυχίων με το Κολούμπια των ΗΠΑ.
Αλλωστε και στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, όπως έχει γράψει συχνά «Το Βήμα», η Ελλάδα παραμένει ένα αστέρι που λάμπει στον ακαδημαϊκό ορίζοντα. Ηδη δε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ «έρχονται» συχνά στη χώρα μας, τοποθετώντας σιγά-σιγά μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους.
Πέρυσι το καλοκαίρι έξι μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν στην Ελλάδα για να κάνουν τα καλοκαιρινά μαθήματά τους (Columbia, Dartmouth, William and Mary, Michigan State, Rutgers, University of Washington), ενώ στο Ναύπλιο λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η πιθανότητα συνεργασιών με αμερικανικά πανεπιστήμια ανοίγει προοπτικές αισιοδοξίας για τα ελληνικά ανώτατα Ιδρύματα, καθώς εάν ευοδωθούν, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί ένας νέος ή μία νέα να ξεκινάει τις σπουδές σε ένα Ιδρυμα της χώρας και να τις τελειώνει σε άλλο των ΗΠΑ. Οι ακαδημαϊκές αυτές συνεργασίες είναι άλλωστε μέρος της κουλτούρας των ανωτάτων ιδρυμάτων των ΗΠΑ που έχουν πάνω από 100 αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες και πανεπιστήμια της υψηλίου. Από την Ελλάδα έως τώρα κανένας δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον…
Εκτός από το ΕΜΠ δε, το Κολούμπια των ΗΠΑ εξέφρασε ενδιαφέρον, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ με τη διαμεσολάβηση της υπουργού Παιδείας, για συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η περίπτωσητου ΕΜΠ
Το ΕΜΠ έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Εχει γίνει συμφωνία για τη διοργάνωση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και, όπως αναφέρεται σε αυτήν, η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και ένα στις ΗΠΑ για τους έλληνες φοιτητές. Για τους αμερικανούς φοιτητές θα ισχύει το αντίστροφο.
Τα πτυχία που θα λάβουν οι πρώτοι φοιτητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή συνεργασία θα αναφέρουν ότι πρόκειται για τίτλους σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κολούμπια των ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που είχαν γίνει πέρυσι για το θέμα τα δίδακτρα του μέρους των σπουδών τους που θα γίνει στην Αμερική (παρόλο που θα είναι μειωμένα) θα καλύπτονται από δωρεές και υποτροφίες, για την εξασφάλιση των οποίων αναμένεται να ενεργοποιηθούν Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πάντως συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με το Πολυτεχνείο ζήτησαν ακόμα με πρωτοβουλία τους το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Τα παραπάνω έχουν βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας και τη φέρνουν στο κέντρο των εξελίξεων, ενώ αποδεικνύουν και τη δύναμή της στον τομέα της Παιδείας.
Από την πλευρά τους θετικά αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) τις πρόσφατες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Είκοσι δύο βασικές προτάσεις επί των αλλαγών εισηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία, μεταξύ των οποίων τη διατήρηση του σχήματος πρύτανης – πρυτανικό συμβούλιο – Σύγκλητος στα ΑΕΙ (το τελευταίο με λειτουργικό μέγεθος και σύνθεση), ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις να εκλέγονται για τετραετή θητεία από τα μέλη ΔΕΠ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο συνδυασμού, να εισαχθεί ξανά ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος με διακριτές αρμοδιότητες από τα όργανα της διοίκησης και ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής και στην παρακολούθηση της πορείας του Ιδρύματος, της εξωστρέφειας και της διασύνδεσης με την κοινωνία.
Παράλληλα, τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ τονίζουν ότι η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να συνδέεται με το εκπαιδευτικό κόστος ανά φοιτητή, εξειδικευμένα, ανάλογα με το αντικείμενο και τις ειδικές συνθήκες στο Τμήμα ή στο Ιδρυμα. Επιπροσθέτως να συνδέεται και κατά ένα μέρος με την επίτευξη στόχων (διορθωτικά και ως επιβράβευση).
ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Σε σχέση με τους «αιώνιους» φοιτητές τονίζεται ότι πρέπει ως γενική αρχή να απαιτείται από τον νόμο ένα ανώτατο όριο φοίτησης. Ωστόσο το χρονικό όριο και οι εξαιρέσεις για σοβαρούς λόγους (υγείας, κοινωνικούς κ.λπ.) να ορίζονται από κάθε πανεπιστήμιο. Η ΠΟΣΔΕΠ είναι υπέρ της θέσπισης του να «τεθεί συνολικά ως γενική βάση εισαγωγής το 10 και τα τμήματα να μπορούν να ορίζουν πρόσθετη βάση για ένα άμεσα συναφές μάθημα».
Οι συναντήσεις της Νίκης Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως είχε ήδη σειρά σχετικών συναντήσεων με τους εκπροσώπους του γιγαντιαίου εκπαιδευτικού οργανισμού Institute of International Education κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ, στη διάρκεια του οποίου φαίνεται ότι εισέπραξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά αμερικανικών ΑΕΙ για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια.