Εντατική μαθαίνω ότι είναι η προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός σκληρού Brexit. Ωστόσο η βασική έγνοια του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) δεν είναι το πώς θα χειριστεί δασμολογικά θέματα ή ζητήματα σχετικά με τους έλληνες εργαζομένους και τους έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, αλλά το πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις και επιχειρήσεις που θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία για άλλους προορισμούς. Ηδη πολλές βρετανικές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον φόβο ενός άτακτου Βrexit.
***
Μαθαίνω ωστόσο ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με σκοπό την προετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει κίνητρα στους έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Και τα κίνητρα αυτά θα είναι φορολογικά και θα αφορούν και τις νομικές οντότητες, ήτοι τις εφοπλιστικές εταιρείες, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους εφοπλιστές. Σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν φορολογικά κίνητρα για εγκατάσταση στην Ελλάδα και εν συνεχεία άλλα κίνητρα για τη λειτουργία των εφοπλιστικών γραφείων. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Κατά πολλούς το Brexit – τακτικό ή άτακτο – δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το λονδρέζικο ναυτιλιακό cluster, το οποίο στηρίζεται σε γερές βάσεις, θεσμούς και κανονιστικές διατάξεις. Οπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει υποδομές και κίνητρα στη διεθνή ναυτασφαλιστική αγορά, στους ναυλομεσιτικούς οίκους, αλλά κυρίως πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για να βρεθεί σε θέση να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως ναυτιλιακό cluster. Με απλά λόγια, ακόμα και το Brexit δεν κάνει τα πράγματα εύκολα για την Ελλάδα…
***
Ο μήνας του μέλιτος στο Μαξίμου
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας (καθώς και ακούγοντας) τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους «ΝΥ Times» και στον δημοσιογράφο Ρότζερ Κοέν, στάθηκα σε μια φράση του Πρωθυπουργού, ομολογουμένως ασυνήθιστη και για πολιτικό και για συνεντεύξεις. Η φράση αυτή που είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι «rational honeymoon period», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μήνας του μέλιτος με ορθολογισμό». Τι δουλειά, θα αναρωτηθείτε, έχει ένας πρωθυπουργός να σχολιάζει τον μήνα του μέλιτος; Και να εννοεί σαφέστατα (πάλι σε ελεύθερη μετάφραση) ότι στον έρωτα χωράει και η λογική!
***
Ολα άρχισαν όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα κάνει όταν τελειώσει ο μήνας του μέλιτος στην κυβέρνηση. Ερώτηση που συχνά κάνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι σε πρόσωπα ισχυρά, κάτι που ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε όταν τις προάλλες ρώτησε τον απερχόμενο Μοσκοβισί τι θα κάνει όταν τελειώσει η θητεία του ως επιτρόπου. Συνεπώς αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης περίμενε την ερώτηση περί του μήνα του μέλιτος στην εξουσία και έδωσε την απάντηση ότι στον έρωτα χωράει και η λογική, εξιστορώντας παράλληλα και πώς νίκησε τον λαϊκισμό.
***
Ο Φωτήλας, η ξανθιά και το «αχαλίνωτο σεξ»…
Σφοδρή κριτική για «σεξισμό» δέχθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου ο «γαλάζιος» βουλευτής Ιάσων Φωτήλας. Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με τις επείγουσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν το 2018 λόγω Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, είπε ότι μπορεί να έγιναν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, όμως τα κριτήρια τα έθετε ο υπουργός, ο οποίος μπορούσε να πει ότι «εγώ για αυτή τη θέση θέλω μια ξανθιά, γαλανομάτα, με ύψος 1.75, και μη με πείτε ρατσιστή για αυτό που είπα, έλεος». Η Αγαθοπούλου, που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, κατηγόρησε τον Φωτήλα όχι μόνο για ανακρίβειες αλλά και για ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί τέτοιου είδους ρητορική».
***
Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, για να απαντήσει ότι «το μόνο που δεν με έχουν πει είναι σεξιστή». «Δηλαδή αν έλεγα ξανθός και γαλανομάτης δεν θα ήταν σεξιστικό και ρατσιστικό, αν ήταν δηλαδή κοντή και καστανή θα είχαμε πρόβλημα;». Ο Φωτήλας προχώρησε παραπέρα επισημαίνοντας ότι «σε αυτή τη χώρα το έχουμε τερματίσει με αυτό το σεξιστικό και το ρατσιστικό, αλλά θα σας ενοχλούσε αν έλεγα κάποιος ο οποίος έχει ιδιαίτερα φυσικά προσόντα και αχαλίνωτο σεξ, τον λένε και Ρασπούτιν; Αυτό σας άρεσε, το δικό μου σας πείραξε…» είπε στην Αγαθοπούλου, αναφερθείς προφανώς στην επίμαχη φράση του Παπαγγελόπουλου από του βήματος της Βουλής.
***
Η ΔΕΠΑ και η Τράπεζα της Ανατολής
Οπως τις προάλλες σάς ενημέρωσα, το Πρωτοδικείο Αθηνών με μια απόφασή του αναγνώρισε μεν ότι η Λιπασματοβιομηχανία ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη χρωστάει στη ΔΕΠΑ, αλλά έκρινε ότι από το συνολικό χρέος των 130 εκατ. ευρώ πρέπει να διαγραφούν ούτε λίγο ούτε πολύ… 60 εκατ. ευρώ. Το θέμα όμως δεν είναι η ομολογουμένως περίεργη απόφαση περί διαγραφής ενός χρέους αυτού του ύψους προς μια δημόσια επιχείρηση, αλλά ότι για να στηριχθεί η διαγραφή η εισηγήτρια του Πρωτοδικείου θεώρησε άκυρη τη σύνδεση των τιμών φυσικού αερίου με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, που αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο τιμολόγησης διεθνώς και στην Ευρώπη διαχρονικά…
***
Παράγοντες της αγοράς ενέργειας αλλά και κυβερνητικές πηγές μού παρομοίαζαν την απόφαση του Πρωτοδικείου με μία ανάλογη παλαιότερη απόφαση σχετικά με τα δισεκατομμύρια που δικαιούται ο Αρτέμης Σώρρας από την Τράπεζα της Ανατολής. Το ζήτημα βέβαια είναι λίγο πιο περίπλοκο, δεδομένου ότι στην υπόθεση της ΔΕΠΑ έχουν εμπλακεί διάφορα πρόσωπα των οποίων ο ρόλος ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, καθώς και άλλα που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο…