Θεσμική δράση για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία αναλαμβάνει με καθυστέρηση, και αφού ξεκίνησε η επιχείρηση εκκαθάρισης των Κούρδων, η ΕΕ.
Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να περάσουν ψήφισμα για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής.
Η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Η Αμελί ντε Μονσαλέν υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες ετοιμάζουν κοινή δήλωση δια της οποίας θα «καταδικάζουν έντονα» την τουρκική επιθετικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα εκδοθεί και ξεχωριστή δήλωση της ΕΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες
Μήνυμα Γιούνκερ
Η Άγκυρα έχει λάβει το «πράσινο φως» από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του Πενταγώνου και του State Department, ενώ η ΕΕ μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι είχε εκφράσει τη διαφωνία της αλλά σε ήπιους τόνους.
Λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία, τον άμεσο τερματισμό της ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους
Από την πλευρά της, η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.
«Η ρίζα του προβλήματος (…) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC.
«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της» συνέχισε ο Καλίν.
Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.
Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του ΙΚ που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή αυτή αρνούνται να τους επαναπατρίσουν.
«Θα φροντίσουμε ώστε (οι κρατούμενοι του ΙΚ) να μην ξαναβρεθούν ελεύθεροι, να μην απελευθερωθούν και να μην αποτελέσουν απειλή» δήλωσε ο Καλίν στο BBC.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα «σχέδιο» με τους «συμμάχους της και με τις τοπικές (συριακές) δυνάμεις» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.