Περισσότερα από 100 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 3.120 κι έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και της κυβερνώσας ελίτ που διαβιεί πλουσιοπάροχα με τα χρήματα του λαού, την ώρα που το 32,5% των Αιγυπτίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτό υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα το Κάιρο, Αιγυπτιακή Επιτροπή για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τουλάχιστον 111 παιδιά κρατήθηκαν από τις αρχές στη διάρκεια της καταστολής, “μερικά ηλικίας ακόμη και 11 ετών, ενώ αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο τους”.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, οι μυστικές υπηρεσίες σταματούν τους “υπόπτους” σε διάφορα σημεία του Καΐρου, αποσπώντας τους τα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να ελέγξουν το περιεχόμενο. Οι τοπικές ομάδες δικαιωμάτων καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης καταδικάζουν την πρακτική ως αντισυνταγματική.
Οι κρατούμενοι έχουν κατηγορηθεί για βοήθεια τρομοκρατικής οργάνωσης, διάδοση ψευδών πληροφοριών, κατάχρηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και συμμετοχή σε απαγορευμένες διαμαρτυρίες. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τουλάχιστον 69 ανήλικοι βρίσκονται στη λίστα των κατηγορουμένων από ηλικία 11 έως 17 ετών και σε περίπτωση που η υπόθεσή τους λάβει τη δικαστική οδό, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική δίωξη διαδηλωτών στην ιστορία της χώρας.
Οι συλλήψεις έχουν αγγίξει ανθρώπους από σχεδόν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, από απλούς πολίτες, μέχρι δημοσιογράφους και δικηγόρους αλλά και αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων δύο βρετανών και αμερικανών φοιτητών που είχαν πάει στο Κάιρο για να σπουδάσουν αραβικά και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.
“Μας σταμάτησε ένας αξιωματικός που ζήτησε να δει τα τηλέφωνά μας. Ξεκλείδωσα το δικό μου και του το έδωσα. Πλοηγήθηκε σε κάθε μια εφαρμογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είχα” αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ο Άαρον Μπόεμ, αμερικανός πολίτης. Ο αξιωματικός βρήκε άρθρα ειδήσεων σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο τηλέφωνο του και τον συνέλαβε.
Ο Αμερικανός διηγείται ότι τον είχαν για περισσότερες από 15 ώρες με τα μάτια δεμένα και τον ανέκριναν σχετικά με τα κίνητρά του να επισκεφθεί την Αίγυπτο και να συνεργαστεί με έναν οργανισμό που διδάσκει αγγλικά σε φτωχογειτονιές. “Κάποια στιγμή, στράφηκαν προς το μέρος μου φωνάζοντάς μου ότι βρίσκομαι σε μπελάδες και πως κατηγορούμαι για κατασκοπεία”.
Η περιπέτειά του κράτησε τέσσερις ημέρες και στη διάρκεια της φυλάκισής του συνάντησε κι άλλους ξένους υπήκοους, από την Ολλανδία, την Τουρκία, την Ιορδανία, την Ερυθραία και την Υεμένη ενώ έγινε μάρτυρας βασανιστηρίων άλλων κρατουμένων.
Η εταιρεία CheckPoint για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου αποκάλυψε ότι δεκάδες επικριτές του αιγυπτιακού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών, καθώς και δύο αξιωματούχων της αντιπολίτευσης έπεσαν θύματα παρακολούθησης και πως με τη βοήθεια ενός κακόβουλου λογισμικού οι μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα κινητά τους τηλέφωνα.
Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνελήφθησαν, αφού πρώτα έγινε ενδελεχής έλεγχος στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τόνισε ότι οποιαδήποτε έκκληση και προτροπή προς διαμαρτυρία θεωρείται απόδειξη “παράνομης συνάθροισης”.
Υπάρχουν όμως και πολλοί αξιωματούχοι που δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. Ο βουλευτής Μουσταφά Μπακρί προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει “έναν πόλεμο εναντίον εκείνων που εκφράζουν την άποψή τους”, ενώ πολλοί υπουργοί επιτίθενται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατέψει τους φτωχούς της χώρας από σκληρά μέτρα λιτότητας.
Όσο για τον πρόεδρο Σίσι, θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από ξένες δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα: “Στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών ο πόλεμος έχει πάρει διαφορετικά σχήματα και μορφές. Σήμερα στοχεύει στο ηθικό του λαού και εισέρχεται στα σπίτια των πολιτών μέσα από τις νέες πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.