Για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την διεθνή του διάσταση, την διαχείριση της κυβέρνησης αλλά και την ευρύτερη πολιτική και ανθρωπιστική του σημασία, μίλησε στην εκπομπή One Direct, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αναφορικά με το ταξίδι του στην Τουρκία για το προσφυγικό, επεσήμανε πως «εκτός από τον ομόλογό μου, συναντήθηκα και με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών. Δεν υπήρχε τμήμα στη συζήτηση που να μην συνδέθηκε ο τρόπος που η Τουρκία που αντιμετωπίζει το προσφυγικό με τη ζώνη ασφαλείας που θέλει, όπως τη χαρακτηρίζει, να δημιουργήσει στη Συρία. Αποδείχθηκε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μέσο των μεγάλων γεωστρατηγικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή».
«ΕΕ και ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν την κλίμακα και το μέγεθος των σχεδιασμών της Τουρκίας στην περιοχή. Δηλαδή αποδέχονται το να επιστραφούν Σύριοι στην Βόρεια Συρία από την Τουρκία, όμως απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας πραγματικής δημογραφικής αλλοίωσης στην περιοχή με τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων προσφύγων εκεί» σημείωσε σχετικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στο προσφυγικό και τη στάση της Δύσης σε αυτό.
Για τον επικείμενο νόμο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το άσυλο, σημείωσε πως «το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου, θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί όλο το μεταναστευτικό. Εμείς επιδιώκουμε την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να ξέρει η χώρα ποιοι δικαιούνται διεθνή προστασία και θα μένουν στην Ελλάδα και ποιοι όχι και θα επιστρέφονται είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσης. Πρέπει να σφίξουμε την πολιτική μας, χωρίς να αναιρέσουμε το γεγονός ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και κράτος δικαίου. Πρέπει όμως να προστατέψουμε και τα σύνορά μας».
«Το ζήτημα υπερβαίνει τη χώρα. Είναι ευρωπαϊκό θέμα και πρέπει να το κατανοήσουν οι εταίροι μας. Η χώρα φυλάει ευρωπαϊκά σύνορα. Δοκιμάζεται και η συνοχή της Ευρώπης αυτή την ώρα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος. Για την διαχείριση της κυβέρνησης, επεσήμανε πως «παρά τις ακρότητες που ακούγονται και από τις δύο πλευρές, η κυβέρνηση ακολουθεί το μόνο δρόμο. Της ορθολογικότητας. Έγιναν δύο ΚΥΣΕΑ και ένα υπουργικό συμβούλιο για το θέμα. Δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Έναν στο εξωτερικό, με συναντήσεις, δράσεις, όπου προσπαθούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα και έναν στο εσωτερικό. Πρέπει να πορευτούμε με αυτό που εγώ ονομάζω δημοκρατική αυστηρότητα. Το θέμα είναι σύνθετο και δύσκολο και πρέπει όλοι να είμαστε» είπε και εξήγησε την δημοκρατική αυστηρότητα.
«Είναι η ανάγκη μιας δημοκρατικής πολιτείας, ενός κράτους δικαίου να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να σεβαστεί τον εαυτό της. Δηλαδή να το αίσθημα ασφάλειας της ίδιας και των πολιτών της» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και χώρας έχουμε αριθμούς δύσκολα διαχειρίσιμους και την ίδια ώρα η Τουρκία έχει περίπου πέντε εκατομμύρια. Δηλαδή τη μισή Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως «καταλαβαίνω τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, αλλά το ζήτημα έχει εθνική διάσταση» σχετικά με την αποσυμφόρηση στην ενδοχώρα.
Ακόμα, μίλησε για μια πρωτοβουλία που πήρε για το ζήτημα. «Στη Νέα Υόρκη συνάντησα την επικεφαλής της UNICEF και της ζήτησα να γίνει μια διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά. Όχι μόνο δωρητών χρημάτων αλλά και να παίρνουν παιδιά. Εκείνη έστειλε επιστολή στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που χειρίζονται το θέμα, αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, που έχουν πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4.400 ασυνόδευτα παιδιά. Το 50% ζει ασφαλώς» σημείωσε.