Οταν τα πανεπιστήμια ορίζουν τους φοιτητές τους

Ετοιμο είναι το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών τους

Ετοιμο είναι το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών τους. Με δυο λόγια, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει τα πάνω κάτω στην Ανώτατη Παιδεία γιατί κάθε πανεπιστήμιο (όπως μου λέει η υπουργός Νίκη Κεραμέως (φωτογραφία) θα μπορεί να καθορίσει πόσους ακριβώς φοιτητές χρειάζεται κάθε χρόνο. Και πώς θα γίνεται αυτό; ρώτησα…

***

Η πολιτεία (διάβαζε υπουργείο Παιδείας) θα καθορίζει μια γενική βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει τον βαθμό εισαγωγής στο δικό του πανεπιστήμιο, ο οποίος θα είναι υψηλότερος από τον βαθμό της βάσης εισαγωγής. Εκείνο που απομένει ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή (με ελπίδα να το ψηφίσουν όλα τα κόμματα) είναι να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να συνδεθεί η εισαγωγή των φοιτητών με την παραγωγικότητα, δηλαδή με τις επαγγελματικές ανάγκες της χώρας.

***

Με τρικ ο περιορισμός των εισακτέων

Εν τω μεταξύ έως ότου γίνουν όλα αυτά περιορίζεται με τρικ ο αριθμός των εισακτέων. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει τον περιορισμό είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου των μεταγραφών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά ο νόμος για τις μεταγραφές. Θα είναι στο 15% και όχι στο 70% που ίσχυε, όπως λέει, σε πολλές σχολές επί ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η υπουργός με άλλη απόφασή της απελευθερώνει πλήρως τα μεταπτυχιακά μαθήματα.

***

Βαρουφάκης: «Καλύτερα να κόψω τον λαιμό μου»

 Στο «Γιάντες», το εστιατόριο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, εκεί όπου τον Απρίλιο του «καυτού» 2015 είχε δεχθεί μαζί με τη σύζυγό του Δανάη τους προπηλακισμούς ομάδας αντιεξουσιαστών, έκανε το τραπέζι ο Γιάνης Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Ως άριστος οικοδεσπότης μίλησε με όλους απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν, ενώ τους κάλεσε να είναι αυστηροί στην κριτική τους απέναντι στο κόμμα του, το ΜέΡΑ25, αλλά με βάση τις θέσεις του και όσα αυτό εκφράζει και όχι με βάση τις ερμηνείες που ορισμένοι δίνουν σε αυτές.

***

Το πλούσιο μενού περιελάμβανε σαλάτα με ντοματίνια, φρέσκα κρεμμυδάκια και τσαλαφούτι Ρούμελης, μελιτζάνες με φρέσκο κόλιανδρο και βουτυράτη φέτα, τυροκροκέτες με λιναρόσπορο, χοιρινά μαριναρισμένα μπριζολάκια και πατάτες σοτέ με σάλτσα μοσχαριού, φρέσκες παπαρδέλες με κιμά, κόλιανδρο και κατσικίσια γραβιέρα, ριζότο με μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας και για γλυκό σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό, ενώ προσφέρθηκε άφθονο κόκκινο και λευκό κρασί. Μαζί του και κάποιοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Σοφία Σακοράφα, ο Γιώργος Λογιάδης, η Μαρία Απατζίδη, η Φωτεινή Μπακαδήμα, ο υπεύθυνος Τύπου Νίκος Καραμπάσης κ.ά. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέλεξε σουβλάκι με μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου συνοδευόμενο με ντιπ γιαουρτιού και καυτερή σος τσίλι, ενώ δεν έκρυψε το… παράπονό του προς τους δημοσιογράφους διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο του «Ενήλικες στην αίθουσα». «Διαβάστε το, διασταυρώστε όσα λέω και εγκαλέστε με αν χρειαστεί, αλλά διαβάστε το», τους προέτρεψε…

***

Οσον αφορά την πολιτική συνύπαρξή του με τον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι διακατέχεται από τις χειρότερες εντυπώσεις. Μάλιστα όταν κάποιος τον ρώτησε αν το έφερνε έτσι η ζωή και προέκυπτε θέμα συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε, απάντησε με τη χαρακτηριστική κίνηση του χεριού: «Καλύτερα να κόψω τον λαιμό μου…».

***

Αχ, χελιδόνι μου…

Λύθηκε το μυστήριο ποιος (ή μάλλον ποια) προμηθεύει τα χελιδόνια (σήμα κατατεθέν της ΜέΡΑ25) στον Γιάνη Βαρουφάκη και στους βουλευτές του. Το χελιδόνι είναι χειροποίητο και το κατασκευάζει η Δανάη. Οι βουλευτές του κ. Βαρουφάκη λένε ότι είναι χρυσό, ότι στοιχίζει 20 ευρώ (όποιος θέλει να το αγοράσει) και ότι διατίθεται σε δύο χρώματα: σε κόκκινο και σε μαύρο.

***

Οι αθηναϊκοί περίπατοι του Χοακίν

Βόλτες στην Αθήνα κόβει το τελευταίο διάστημα ο Χοακίν Αλμούνια. Για όποιον δεν το θυμάται, πρόκειται για τον ισπανό πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων που την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, την περίοδο της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής», δεν είχε πάρει χαμπάρι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Πρόκειται δηλαδή για τον επόπτη που είχε το πλέον κακό ιστορικό παρακολούθησης και που στη… βάρδιά του «ήρθε η στραβή» (όπως θα έλεγε και η Ρένα Δούρου), του ενέσκηψε δηλαδή η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; θα αναρωτηθείτε.

***

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) διόρισε τον Χοακίν Αλμούνια ως «ανεξάρτητο αξιολογητή», o οποίος, με την υποστήριξη μιας ομάδας του ESM αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM. Μιλάμε για το πρόγραμμα στήριξης της περιόδου 2015-2018. Δεδομένου ότι ο κ. Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020, έχει ξεκινήσει ήδη τις επισκέψεις και τις επαφές στην Αθήνα, στις οποίες περνάει από συνεντεύξεις-ακροάσεις υπουργούς – νυν και πρώην –, καθώς και πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

***

Θεωρώ πως κάποιος εξ αυτών θα πρέπει να πει στον Ισπανό ότι έρευνα σε βάθος πρέπει να γίνει για το πώς καταλήξαμε στα μνημόνια και όχι για το πώς βγήκαμε από αυτά. Αλλά θα μου πείτε πως αυτά είναι πλέον αρχαία ελληνική ιστορία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο πρώην επίτροπος να καταρτίσει μια καλή για όλους έκθεση, για την οποία άλλωστε θα πληρωθεί αδρά…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.