Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μια έρευνα για τους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και οι επιδοτούμενες από την ΕΕ κατσίκες της Σαμοθράκης είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.
Το θέμα βεβαίως που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Η Süddeutsche Zeitung με αφορμή αυτή την κρίση αναφέρεται και σε άλλες μεγάλες εστίες και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Ευρώπη: «Αυτοί που περισσότερο υποφέρουν είναι οι άμαχοι. Τις συνέπειες όμως θα τις υποστεί η Ευρώπη. Οι προσφυγικές ροές του 2015 και ο τρόπος αντιμετώπισής τους άλλαξαν ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς σε Βερολίνο, Παρίσι ή Ρώμη. Εάν το Αφγανιστάν αφεθεί στα χέρια των Ταλιμπάν, εάν η Τουρκία καταλάβει τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία ή αν καταρρεύσει το Ιράν ή το Ιράκ, τότε χιλιάδες άνθρωποι θα τραπούν σε φυγή. Μια κατάλληλη απάντηση η Ευρώπη δεν έχει βρει. Ούτε πώς να αντιμετωπίσει τον Τραμπ ούτε και τις κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή».
Παρόμοια είναι η άποψη και της Neue Osnabrücker Zeitung. «Η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει. Εάν ο Ερντογάν προχωρήσει στη βόρεια Συρία υπάρχει κίνδυνος νέων κυμάτων μεταναστών. Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να αναπτύξει σχέδια τα οποία θα είναι γρήγορα υλοποιήσιμα».
Επιχειρηματικότητα στον κόσμο και στην Ελλάδα
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα στατιστική την οποία αποτυπώνει σε ένα σχεδιάγραμμα σχετικά με τους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τους φόβους τους και την εκτίμηση που απολαμβάνουν. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι νέοι επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα περιμένουν πάνω από μισό χρόνο για να πάρουν άδεια, στην Ελλάδα επικρατεί περισσότερο φόβος όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και στη Μέση Ανατολή οι επιχειρηματίες χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως». Συγκεκριμένα το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η επιχείρησή τους μπορεί να αποτύχει φθάνει στο 70,2% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Ακολουθεί η Κύπρος με 54,9% και στην τελευταία θέση όπως παρουσιάζεται στο σχεδιάγραμμα είναι η Γαλλία με 38,3%.
Στην ερώτηση τι ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού άνοιξε νέα επιχείρηση τα τελευταία 3,5 χρόνια, η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις με 4,8%. Στην κατώτατη θέση είναι πάντως η Βουλγαρία με 3,7% και στην πρώτη το Εκουαδόρ με 29,6%. Επίσης όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που πήρε δάνειο για την επιχείρησή του το 2017 στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,7%, στη Γερμανία στο 2,9% και στη Λιβερία στο 21%. Τέλος, στην ερώτηση εάν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, στην Ελλάδα το 66,5% απάντησε θετικά. Το μέσο όρο είναι 68,5% ενώ τη μεγαλύτερη εκτίμηση χαίρουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 87,8%. Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ερευνών Handelsblatt.
Άνθρωποι και ζώα στη Σαμοθράκη
Ένα τελείως διαφορετικό θέμα. «Κατσίκες που πλήθυναν στη Σαμοθράκη μέσω ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μετατρέπουν το νησί σε σεληνιακό τοπίο» είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται η Welt στη διαδικτυακή της σελίδα. Το άρθρο αναφέρει ότι ο πληθυσμός τους είναι 15 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των κατοίκων. Το άρθρο σημειώνει: «Στην προσπάθεια τους τα ζώα να βρουν κάτι να φάνε τριγυρνάνε στο νησί που έχει έκταση 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάθονται πάνω σε στέγες, δέντρα και μερικές φορές σε αυτοκίνητα. Επειδή το νησί έχει απογυμνωθεί η διάβρωση του εδάφους έχει πάρει δραματικές διαστάσεις… Το νησί βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πολλές κατσίκες είναι υποσιτισμένες και πολύ αδύνατες για να σφαγιαστούν. Οι ζωοτροφές είναι πολύ ακριβές και ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους είναι τόσο ξερό που δεν μπορούν πλέον να φυτευθούν νέα δέντρα εκεί…. Ο αριθμός των ζώων αυξήθηκε χάρη στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Επικριτικές φωνές υποδεικνύουν ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί και ότι δεν έχει μακροπρόθεσμη προοπτική».
Μαρία Ρηγούτσου