Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.
Το βράδυ της Τρίτης, η βουλή της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα για επέκταση της εντολής για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση τη Δευτέρα, καθώς η έγκριση που είχε δώσει η Βουλή ήταν για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019.
Το τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2014 είχε ανάψει «πράσινο φως» για την παρουσία τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό, αλλά και ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία, για ένα έτος.
Ακολούθησαν παρατάσεις με αποφάσεις του τουρκικού κοινοβουλίου.
«Όλα έτοιμα για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία» λέει το υπουργείο Άμυνας
«Η Τουρκία είναι έτοιμη για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ώστε να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη» ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Η δημιουργία ασφαλούς ζώνης / διαδρόμου ειρήνης η οποία είναι απαραίτητη ώστε οι Σύροι έχουν μια ασφαλή ζωή συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.
«Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα ανεχτούν ποτέ τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» προειδοποιεί η Άγκυρα.
Φόβος για νέες μαζικές προσφυγικές ροές
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τόπρακ, προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα είχε δραματικές συνέπειες και για τη Δύση αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβίωση του ISIS.
Όπως σχολίασε ο Αλί Ερτάν Τόπρακ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:
«[…] Από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών γνωρίζουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταργήσει τη δημοκρατία και είναι συνυπεύθυνη για τους πολέμους στην περιοχή. Ο Ερντογάν στήριξε τις περισσότερες ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες, οικονομικά αλλά και με όπλα, και συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή. Γι΄ αυτό άλλωστε έχει εγκαταλείψει προ πολλού τον ρόλο του συμμάχου της Δύσης και έχει φαντασιώσεις περί τουρκικής υπερδύναμης. Ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τα εδάφη του διότι έχει προβλήματα στο εσωτερικό. Θέλει να διατηρήσει την εξουσία του. Γι΄ αυτό και προσπαθεί τώρα με τον πόλεμο να κερδίσει τη στήριξη εκείνων που έχασε τα τελευταία χρόνια».
Ο επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία εκτιμά την ίδια ώρα ότι ενδεχόμενη εισβολή θα φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη και με νέα μαζικά κύματα προσφύγων:
«[…] Η Τουρκία συνεχίζει να έχει υπερβολικά πολλούς πρόσφυγες, αλλά για τα κύματα αυτά η Τουρκία είναι συνυπεύθυνη. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θα φέρει και νέες ροές. Δημιουργούμε νέα αίτια φυγής αντί να τα καταπολεμούμε […]», τόνισε.
Καρότο και μαστίγιο από τον Τραμπ
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ με σειρά παραληρηματικών αναρτήσεων στα social media είχε συνεχίσει την… τακτική καρότο και μαστίγιο προς τους πάντες.
Αφού, λοιπόν, πρώτα άφησε στο έλεος της Τουρκίας τους Κούρδους, στη συνέχεια απείλησε εις διπλούν την Άγκυρα και μετά έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν καλώντας τον στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια με νέα παραληρηματικά tweets έτεινε χείρα βοηθείας στους Τούρκους και τους Κούρδους, απειλώντας εκ νέου την τουρκική οικονομία.
Αγάπη για τους Κούρδους και μήνυμα στην Τουρκία
Αυτή τη φορά ο πλανητάρχης μέσα από το αγαπημένο του twitter, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψει» τους Κούρδους.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές» ήταν το tweet που έγραψε ο μεγιστάνας. «Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.
Στην συνέχεια απείλησε εκ νέου την Τουρκία να μην αγγίξει… ούτε το νυχάκι των Αμερικανών που βρίσκονται στην Συρία, μιλώντας ξανά για την πολύ ευαίσθητη τουρκική οικονομία και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα διστάσει να την διαλύσει!
Κι όλα αυτά λίγο μετά την επισημοποίηση της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ, κατά την ανακοίνωση της οποίας ο Τραμπ είχε… μόνο θετικά λόγια να πει για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη χώρα του.
Σκωτσέζικο ντους
Νωρίτερα, με μια… επίθεση αγάπης προς την Τουρκία ο πλανητάρχης ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι βολικά ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα φτιάχνουν το χαλύβδινο δομικό πλαίσιο για τα F-35 μαχητικά τζετ. Ήταν επίσης καλοί στη συνεργασία, βοηθώντας με να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ, και να επιστρέψουν σε καλή υγεία, μετά από αίτημά μου, τον πάστορα Μπράνσον που είχε ακόμη πολλά χρόνια κάθειρξης. Επίσης, θυμηθείτε, και είναι σημαντικό, ότι η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ με καλή υπόληψη. (σ.σ ο Ερντογάν) Έρχεται στις ΗΠΑ ως φιλόξενούμενός μου στις 13 Νοεμβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε στο tweet του το hashtag «σταματήστες τους ατελείωτους πόλεμους».
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από μια πιθανή επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία
Για τις δυνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία μίλησε One Channel ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αφεντούλης Λαγγίδης.
Όπως είπε, δεν αποκλείεται να έχουμε νέες ροές προσφύγων, ωστόσο ο αριθμός των κατοίκων αυτής της περιοχής είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.
«Αυτοί οι πρόσφυγες – μετανάστες που ήρθαν από τη Συρία ήταν από άλλες περιοχές. Αυτή η περιοχή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι αν η προσοχή της Τουρκίας θα στραφεί σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της ανατολικής Μεσογείου».
Ο λόγος της απόφασης Τραμπ
Ερωτώμενος τι οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει το «πράσινο φως» στον τούρκο ομόλογό του για εισβολή, ο κ. Λαγγίδης έκανε λόγο για πίεση και πιθανές υποσχέσεις που δέχτηκε ο Τραμπ από τον Ερντογάν. «Ήταν ένα τηλεφώνημα που δεν παρίσταντο ούτε ο υπουργός Εξωτερικών ούτε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ».
Αναφορικά, τέλος, με τα σχέδια του τούρκου προέδρου στην περιοχή, τόνισε πως η Τουρκία έχει πάρει αυτή την απόφαση για αρκετούς λόγους, δεν είναι μόνο το προσφυγικό.
«Αυτό που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι να μην υπάρχει εδαφική συνέχεια μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ. Αυτή λοιπόν η «ζώνη ασφαλείας» σφραγίζει ουσιαστικά αυτό. Στόχος της είναι να περιορίσει το κουρδικό πρόβλημα στο εξωτερικό της» κατέληξε.
Oι επιλογές των Κούρδων σε περίπτωση τουρκικής εισβολής
Τις εξελίξεις στη Συρία με την επαπειλούμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της χώρας, την στάση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του προέδρου Τραμπ αλλά και το αν επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από ενδεχόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή ανέλυσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στο One Channel.
«Ο Τραμπ αλλάζει αποφάσεις αναλόγως με τον ποιον μιλάει. Με τις κινήσεις του τώρα υπονομεύει τους πάγιους στόχου των ΗΠΑ στην περιοχή. Δηλαδή την ανάσχεση του Ιράν, την ασφάλεια του Ισραήλ και φυσικά την προστασία των Κούρδων που ήταν ο βασικός αντίπαλος του ISIS. Οι Κούρδοι είναι οι πρώτοι που κατήγαγαν νίκες έναντι του Ισλαμικού κράτους» εξήγησε ο καθηγητής και αναφέρθηκε στο πως θα δράσει η Τουρκία στη Συρία.
«Πιθανόν η Τουρκία να προσέξει πως θα ενεργήσει. Θα προσέξει να μην εμπλακεί καθόλου με αμερικανικές δυνάμεις, να μην βομβαρδίσει αμάχους. Τα πράγματα θα εξελιχθούν σε φάσεις, όπως στο Αφρίν το 2018. Αυτό είναι το ‘’καλό’’ σενάριο. Γιατί το κακό θα είναι να παρέμβει η Δαμασκός, να δράσουν και οι παραστρατιωτικές ιρανικές οργανώσεις. Εκεί θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός για το ποιος θα ελέγξει περισσότερο έδαφος» επεσήμανε.
Σχετικά με τις επιλογές των Κούρδων, σημείωσε πως «οι Κούρδοι ενδεχομένως θα αναδιπλωθούν στο εσωτερικό αντί να προβάλλουν αντίσταση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι Κούρδοι έχουν μηδενικές επιλογές. Είτε να πολεμήσουν τους Τούρκους, όπου δεν έχουν καμία τύχη, είτε, η άλλη επιλογή είναι να αφήσουν αυτά τα εδάφη και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν».
Για τον αν οι τουρκικές δράσεις στη Συρία επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι «δεν επηρεάζει την Ελλάδα, γιατί δεν επηρεάζει την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκτιμώ ότι σε όλη τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Τουρκία, θα συνεχίσει να παρενοχλεί την Κύπρο και να κρατάει κι εμάς σε εγρήγορση. Εκτός εάν κάτι τους πάει εντελώς στραβά».