Να εξηγήσει πράγματα που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν, δηλαδή τους λόγους του «αδειάσματος» των Κούρδων συμμάχων τους στη βόρεια Συρία επιχειρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη σκιά της ανακοίνωσης της απόφασης της Ουάσινγκτον να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή επ’ ωφελεία της Τουρκίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο γι’ αυτούς πόλεμο, τόνισε δε πως όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η απάντηση ήταν αρνητική και σημείωσε πως αφήνει, πλέον, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να… τα βγάλουν πέρα μόνοι τους στη «γειτονιά» τους.
«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου συναντά έντονες αντιδράσεις τόσο όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ παρασκηνιακά υπάρχει έντονη αντίδραση και από αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενδεικτική ήταν η στάση του Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, σύμμαχος του Τραμπ, επέκρινε με σφοδρότητα τον αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση του ISIS, να επηρεάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και θα αποτελέσει «στίγμα» στην τιμή της Αμερικής.
«Αν οι αναφορές του Τύπου είναι ακριβείς, αυτό είναι καταστροφή σε εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση Τραμπ αναλυτικά
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίθεται θα βρίσκονταν στη Συρία για 30 ημέρες, κι αυτό πριν από πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε όλο και πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.
»Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μάς είπαν να τους κρατήσουμε στς ΗΠΑ. Είπα »όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι »όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.
»Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
»Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».
The United States was supposed to be in Syria for 30 days, that was many years ago. We stayed and got deeper and deeper into battle with no aim in sight. When I arrived in Washington, ISIS was running rampant in the area. We quickly defeated 100% of the ISIS Caliphate,…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019
«Να αναθεωρήσει την απόφασή του» καλούν τον Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.
«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel.
«Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».
«Εάν αυτό το σχέδιο», με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, «εφαρμοστεί, θα καταθέσω ψήφισμα στη Γερουσία με το οποίο θα ζητώ να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση. Αναμένω ότι θα τύχει της ευρείας στήριξης και των δύο κομμάτων» έγραψε νωρίτερα ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, σε ένα tweet.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «εγγυάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους» και «η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής» προειδοποίησε ο ίδιος.
ΕΕ και Ρωσία αντιτίθενται στα σχέδια του Ερντογάν
Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα, η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή φέρνει και τις πρώτες αντιδράσεις. Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής.
«Η Συρία χρειάζεται τερματισμό της βίας» λέει η Γερμανία
Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις επανειλημμένες ανακοινώσεις τούρκων πολιτικών για την έναρξη μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μια τέτοια στρατιωτική επέμβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση (…) Αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει η σταθεροποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο κατανοεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην παραμεθόριο περιοχή.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Στιβ Άλτερ, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το εάν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Χορστ Ζεεχόφερ με τούρκους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το ζήτημα τέθηκε από την τουρκική πλευρά και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η γερμανική κυβέρνηση «έχει τα προβλήματά της» με το σχέδιο της Άγκυρας για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» για πρόσφυγες στην βόρεια Συρία.
Ο κ. ‘Αλτερ διευκρίνισε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ανεξάρτητο από την χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό.
Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ να αφήσει στο έλεος του Ερντογάν τους Κούρδους
Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα, η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο». Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο ISIS, όπου οι ΗΠΑ «αδειάζουν» τους Κούρδους της Συρίας, τον πλέον αποτελεσματικό και σύμμαχο ενάντια στους τζιχαντιστές παραδίδοντάς τους στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την απόφαση του Λευκού Οίκου; Όπως ανέλυσε μέσα από το One Channel η Ιουλίου Βελισσαράτου, «ο Τραμπ τα βλέπει όλα με νούμερα. Δηλαδή, ό,τι έχει να κάνει με οικονομική επιβάρυνση της Αμερικής το λαμβάνει υπόψιν του. Του είπαν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν 4.000 μέλη του ISIS στην κουρδική περιοχή, αυτούς θα πρέπει να τους συντηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Οπότε πετά το μπαλάκι στην Τουρκία».
Ένα δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτό αποτελεί πίεση προς την Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να υποστηρίξει ότι, εισβάλλοντας στη Συρία, ωφελεί και την Ευρώπη, καθώς αναμένεται να «σπρώξει» πολλούς πρόσφυγες προς τα εκεί. Σύμφωνα με την Ιουλία Βελισσαράτου, ο Ερντογάν έχει πείσει ότι μπορεί να συγκρατήσει το μεταναστευτικό σε αυτή την περιοχή και από την άλλη ότι θα προστατεύσει την Ευρώπη από το ISIS, κάτι το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.