Brexit στις 31 Οκτωβρίου με συμφωνία, brexit στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία ή παράταση;
Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα στο θρίλερ του Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει ό,τι μπορεί για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Αυτό διότι ενώ ο ίδιος δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει όπως και δήποτε στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή 31/10, την ίδια στιγμή κυβερνητικά έγγραφα που παραδόθηκαν σε δικαστήριο της Βρετανίας τον διαψεύδουν αναφέροντας πως η βρετανική κυβέρνηση θα σεβαστεί το νόμο που πέρασε το βρετανικό κοινοβούλιο και θα ζητήσει παράταση εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως και την 19η Οκτωβρίου.
Μια μικρή νίκη…
Παρ΄όλα αυτά ο Μπόρις Τζόνσον -μετά τις… αμέτρητες ήττες- πανηγύρισε μια μικρή νίκη.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε τη Δευτέρα, προσφυγή αντιπάλων του Brexit που ζητούσαν να εκδοθεί εντολή που να αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει μια αναβολή του Brexit, εάν δεν πετύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 19 Οκτωβρίου.
Πρακτικά, αυτό που ζητούσαν οι πολέμιοι του Brexit από το δικαστήριο της Σκωτίας, έχει ήδη γίνει νόμος στη Βρετανία. Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του έχει μπερδέψει τους πάντες αναφορικά με το αν σκοπεύει να τηρήσει τη νομοθεσία, ή αν θα την παραβιάσει.
Φάσκει και αντιφάσκει
Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως είναι σήμερα η σχετική προθεσμία.
Ωστόσο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, γνωστό ως νόμο Μπεν, που τον αναγκάζει να ζητήσει αναβολή, εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ή να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών για να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ενώ την ίδια στιγμή έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις του προφανώς αντιφάσκουν.
Αντίπαλοι του Brexit είχαν ζητήσει από δικαστήριο της Σκωτίας να εκδώσει εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν, αλλά ο δικαστής Πολ Κάλεν απέρριψε σήμερα την προσφυγή τους.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν στο δικαστήριο από τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης στη Σκοτία, σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για αναγκαστική εντολή»
«Η κυβέρνηση δέχεται ότι εφαρμόζοντας την πολιτική της οφείλει να συμμορφωθεί με το Νόμο του 2019», ανέφερε ο δικαστής στην απόφασή του.
«Καθώς αυτή είναι η ξεκάθαρα δηλωθείσα θέση της κυβέρνησης ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθούν αναγκαστικές εντολές σε βάρος αυτής ή του πρωθυπουργού».
Ο δικηγόρος Τζο Μομ, που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, με το να προσφύγουν και στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας.
«Τα μαζεύουμε και φεύγουμε οριστικά στις 31 Οκτωβρίου» επιμένει ο Τζόνσον
«Θα μαζέψουμε τα πράγματά μας, θα πάρουμε τις τσάντες μας και θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου» έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στις εφημερίδες The Sun και Sunday Express σχετικά με το Brexit.
«Το μόνο ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι Βρυξέλλες θα μας αποχαιρετήσουν με χαρά με μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ή αν θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε (σ.σ. Brexit) από μόνοι μας», συμπλήρωσε, με νόημα, ο Τζόνσον.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με με το έγγραφο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβάστηκε σε δικαστήριο της Σκωτίας την περασμένη Παρασκευή και ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να συμμορφωθεί με νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο αυτό το μήνα.
Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιλύσει τη διαφορά μεταξύ της δημόσιας στάσης του Τζόνσον και της θέσης του δικαστηρίου.
Ωστόσο, την Κυριακή ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τις προτάσεις του στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα καθορίσουν τις προσεχείς ημέρες εάν είναι δυνατή μια συμφέρουσα συμφωνία «διαζυγίου».
Σημειώνεται πως οι προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού επικεντρώνονται στη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε ένα σημείο που είναι το πλέον κρίσιμο για τη σύναψη της συμφωνίας.
Το Λονδίνο προτείνει από την πλευρά του, να κρατήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στενά ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ΕΕ για το εμπόριο, για μία, ενδεχομένως, παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ
Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις ανησυχίες της για το σχέδιό του για το Brexit και δήλωσε ότι ήδη έκανε έναν «μεγάλο συμβιβασμό» για να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία.
Ο Τζόνσον δήλωσε σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του σε νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο ότι η Βρετανία έκανε μια πολύ γενναιόδωρη, δίκαιη και λογική προσφορά.
«Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς (την Ευρωπαϊκή Ένωση) τώρα είναι ποιες είναι οι σκέψεις σας», δήλωσε. «Εάν έχετε θέμα με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που υποβάλαμε, τότε ας μπούμε σε λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε».
«Το θέμα είναι, ποια είναι η αντίρρηση της ΕΕ σε αυτό, ποια είναι η πρότασή τους, από πού προέρχονται; Δεν έχουμε ακούσει στην πραγματικότητα λεπτομέρειες από εκείνους για αυτά που νομίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα».