Σε δύο μέτωπα δίνουν καθημερινά «μάχη» τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μεταφορά μεταναστών/προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και παράλληλα να αποτραπεί η παράνομη έξοδος μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία.

Έτσι καθημερινές είναι οι περιπολίες στο Αιγαίο από την Σαμοθράκη ως τα Δωδεκάνησα ενώ εντατικοί είναι και οι έλεγχοι στα δυο μεγάλα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας όπου μετανάστες επιχειρούν είτε με πλαστά διαβατήρια είτε με ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων ατόμων να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΣ από 07.00 της 04.10.2019 έως 07.00 της 07.10.19 διεσώθησαν 426 πρόσφυγες – μετανάστες σε 13 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Φαρμακονησίου, Κω και Καλαμάτας ενώ σήμερα Δευτέρα από τα ξημερώματα ως αργά το απόγευμα είχαν διασωθεί περίπου 240 αλλοδαποί (πρόσφυγες/μετανάστες) ανάμεσα στους οποίους όμως όπως διαπιστώθηκε ήταν και διακινητές τους.

Ειδικότερα τις πρώτες πρωινές ώρες λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν 45 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Λέσβου ενώ παράλληλα συνελήφθη ο 30χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε. Ακόμη ανατολικά της Χίου εντοπίστηκε λέμβος με 61 μετανάστες ενώ συνελήφθη ο 27χρονος διακινητής τους.


Επίσης άλλοι 26 μετανάστες βρέθηκαν σε λέμβο στη περιοχή Δασκαλόπετρα ανατολικά της Χίου. Παράλληλα οι λιμενικοί συνέλαβαν 27χρονο χειριστή της λέμβου.
 
Επιπλέον διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες 41 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Φαρμακονησίου. Επιπροσθέτως λιμενικοί στη θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών Λέσβου εντόπισαν ξύλινη λέμβο με 32 μετανάστες ενώ άλλοι 38 βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης ενώ συνελήφθη ο 39χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας συνέλαβαν έναν 26χρονο αλλοδαπό στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα γιατί κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή λιμενικοί του ΛιμεναρχείουΗγουμενίτσας συνέλαβαν μια 34χρονη αλλοδαπή διότι

Κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο ενώ όπως διαπιστώθηκε υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου της σε έδαφος SCHENGEN.

 
Γ.Πλακιωτάκης: Πολύ σύντομα η προκήρυξη για το ΕΣΟΘΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο 12ο Τακτικό Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος απευθυνόμενος στους συνέδρους τόνισε μεταξύ άλλων «εσείς σηκώνετε το κύριο βάρος προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις, της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει  η χώρα» και πρόσθεσε: «Η δράση σας για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.  Η υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης, για ενίσχυση των περιπολιών με περισσότερα επιχειρησιακά μέσα στο Ανατολικό Αιγαίο και  διακλαδική δράση στηρίζεται στην ανταπόκριση σας. Γνωρίζουμε ότι  δίνετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η κυβέρνηση είναι μαζί σας και στηρίζει κάθε προσπάθειά για  την βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας των λιμενικών.»

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος ανέφερε πως: «Προχωράμε στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος 2014-2020 ύψους πάνω από 200 εκ. ευρώ, ενώ με γρήγορους ρυθμούς, κινούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια σκαφών και άλλων εξοπλιστικών μέσων από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου και  πολύ καλά εξοπλισμένου Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, πολύ σύντομα, δημοσιεύεται η προκήρυξη για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης,  έργου, που θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας σε πραγματικό χρόνο.»