Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε για μια ακόμη φορά, κατά την παρουσία του στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν το Γιαβούζ ρίξει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στη συνέντευξή του ο αμερικανός ΥΠΕΞ στέλνει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα ότι στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της».
«Η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής»
Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις υπογραμμίζει ότι με αυτές «καταρχάς η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής. Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία».
«Είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας. Και οι δυο επωφελούνται από τη στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου. Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή τη συμφωνία. Οποτεδήποτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις όπως αυτές, γύρω από περίπλοκες τεχνολογίες, η χώρα υποδοχής συχνά επωφελείται από αντισταθμιστικά οφέλη, πράγματα που προκύπτουν από αυτή τη σχέση. Και βέβαια οπουδήποτε φιλοξενείτε Αμερικανούς και το κάνετε σε πολλά μέρη, είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας, υπάρχουν αρκετά κέρδη και για αυτές τις περιοχές επίσης» εξηγεί ο Μάικ Πομπέο.
«Προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας»
Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει βαθιά κατανόηση των δυνητικών κινδύνων. Μην έχετε αμφιβολία, η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί, αλλά η κακόβουλη Ρωσική επιρροή παραμένει στη Μέση Ανατολή, όχι ιδιαίτερα μακριά από εδώ. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία. Υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές» τόνισε και συμπλήρωσε πως
«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κράτη όπως η Ελλάδα ή όπως οι ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, οπότε το να διατηρείς ένα ικανό στρατό, το να έχεις αποτρεπτικές δυνάμεις που να υπενθυμίζουν σε όλους που θέλουν να εμπλακούν σε συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι νομίζω απολύτως επιτακτικό».
«Η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες δικαίου»
Για την Τουρκία παρατήρησε «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από τη Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου δήλωσε ότι «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου».
«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες Διεθνούς Δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία» επισημαίνει ο Μάικ Πομπέο.
«Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται…»
Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμηνύει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».
«Η Αμερική έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής»
Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πομπέο εκφράζει την ανησυχία του.
«Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα. Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος. Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ» παρατηρεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζει πως «η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (…) θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούμε σταθερές καταστάσεις που μειώνουν τους κινδύνους για την Αμερική. Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. Οπότε η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».
«Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις»
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο είχε στείλει μήνυμα στην Τουρκία και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το Σάββατο.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Άγγελου Αθανασόπουλου από την εφημερίδα «Το Βήμα» αναφορικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Μάικ Πομπέο ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να έχει κάνει παράνομες γεωτρήσεις» σε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να πετύχουμε αποτελέσματα που είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό» είχε πει χαρακτηριστικά.
Η απάντηση Πομπέο για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενο νέων «Ιμίων»
Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε και η απάντησή του στην ερώτηση ποια στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση νέων «Ιμίων».
Συγκεκριμένα ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που «όπως το 1996 έρθει η Τουρκία σε ένα νησί της Ελλάδας» ο κ. Πομπέο διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Δείτε επίσης: Οδηγίες για την έγκαιρη χρήση του αντιγριπικού εμβολίου
Ωστόσο, στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα της Ρωσίας που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι ΗΠΑ σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε κυρώσεις για το θέμα της Κριμαίας, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα πως αν θέλουν έχουν τρόπους να αντιδράσουν και, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουν να το κάνουν.
«Ένα από τα καλά που υπάρχουν με το να γίνεται αυτή η συζήτηση τώρα και όχι πριν από ενάμιση χρόνο είναι ότι δεν χρειάζεται τώρα να μιλάμε υποθετικά. Έχουμε μπει σε διάλογο με πάρα πολλές χώρες, δείτε τον διάλογο με την Ελλάδα» είπε ο κ. Πομπέο και συμπλήρωσε πως «εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ότι δεν είναι αυτός ένας τρόπος για να ευημερούν οι χώρες».
«Βλέπετε, καμία χώρα δεν έχει ασκήσει κυρώσεις στη Ρωσία, εμείς το κάναμε, γιατί αυτό που έχει κάνει η Ρωσία είναι απαράδεκτο. Καμία χώρα δεν έχει κάνει αυτό που κάναμε εμείς ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας» υπογράμμισε και κατέληξε:
«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ενεργοί τρόποι για να προστατέψουμε τις βασικές ιδέες της κυριαρχίας του κράτους Δικαίου και την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Και αυτά είναι και αισθήματα που έχουν και οι Έλληνες».