Ποιοι δεν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει η συζήτηση για την αποτίμηση της περιόδου διακυβέρνησης και τις ευθύνες για την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου;
Οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δρομολογήθηκαν, ωστόσο η συζήτηση για την κυβερνητική περίοδο και η αυτοκριτική για τα λάθη που διαπράχθηκαν ακόμα δεν έχει γίνει.
Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι δίχως μια γενναία ενδοσκόπηση και ανάληψη ευθυνών για τα λάθη και τις παραλείψεις της φάσης της διακυβέρνησης δεν στέλνει το σωστό μήνυμα προς τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις επανάκτησης της εμπιστοσύνης με όσους απομακρύνθηκαν από αυτόν στις εκλογές και δεν διαμορφώνει ισχυρούς δεσμούς με εκείνους που τον στήριξαν στην κάλπη με μια κριτική ματιά.
Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι μια τέτοια συζήτηση θα μοιάζει με «βουτιά» στην εσωστρέφεια κάτι που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια να αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον βηματισμό του στη νέα περίοδο και κυρίως θα αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον από το μείζον, το οποίο για τους ίδιους είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ευρύ αριστερό, προοδευτικό και οικολογικό σχηματισμό.
Η εσωστρέφεια πάντως έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες ενώ οι αρρυθμίες και οι εσωτερικές έριδες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, όπως έδειξε η πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τις επικριτικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την δημόσια ραδιοτηλεόραση επί ΣΥΡΙΖΑ με προφανή αλλά ανομολόγητο στόχο τον αρμόδιο τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της ανασυγκρότησης του κόμματος.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κριτική του κ. Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία, ωστόσο, θεωρείται ότι δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί. Μένει να φανεί αν θα είναι ουσιαστική και εις βάθος και αν θα εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Η πρόσφατη πάντως δήλωση του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, εκ των παραγόντων στου στενού προεδρικού περιβάλλοντος, έδειξε ότι σε ορισμένους κύκλους δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για κάτι τέτοιο: «Εγώ νομίζω η συζήτηση αυτή δεν έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πρέπει να ανοίξει. Το λέω αυτό διότι όταν είσαι τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνηση η αντικειμενικότητα της γνώμης για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα σίγουρα δεν είναι εύκολη», ήταν η άποψη που διατύπωσε αναφορικά με την αναζήτηση των αιτίων της ήττας.
Όμως η ευθεία κριτική που άσκησε ο Νίκος Φίλης με αφορμή την θέση που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για το θέμα των υδρογονανθράκων και οι αιχμές που διατύπωσε καταψηφίζοντας τις σχετικές συμβάσεις που ήρθαν προς κύρωση στην Βουλή για έλλειψη αυτοκριτικής για τα λάθη που έγιναν, ανέδειξε την εσωκομματική διάσταση που υπάρχει.
Οι αντιφάσεις των κυβερνητικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αντιπολιτευτικό αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει τώρα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευση, δημιουργούν ένα προβληματικό πεδίο άσκησης πολιτικής με αξιοπιστία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από το «ναι» στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που είχε δρομολογήσει επί των ημερών του και μάλιστα με πανηγυρικό χαρακτήρα σε ειδική τελετή στην «Αθηναϊδα» με τον Αλέξη Τσίπρα (παρουσία του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ) και μάλιστα δέκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, βρέθηκε τώρα στο «παρών» κατά την ονομαστική ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, καταγράφοντας τέσσερις διαρροές: εκτός του κ. Φίλη άλλοι τρεις βουλευτές δεν τήρησαν την κομματική γραμμή και καταψήφισαν (Αθ. Παπαδόπουλος, Κ. Ζουράρις και Αθ. Παπαχριστόπουλος).
Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης είχε πιέσει στην τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής να αλλάξει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες, πόσο μάλλον τώρα που θέλει να πραγματοποιήσει μια «πράσινη» στροφή. Όπως λένε μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση να δρομολογηθούν επί των ημερών του οι συμβάσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ουδέποτε τέθηκε σε κάποιο συλλογικό όργανο του τότε κυβερνώντος κόμματος και αποτέλεσε για πολλούς έναν πραγματικό προεκλογικό αιφνιδιασμό με τα ερωτήματα για την επιλογή αυτή ακόμα να αιωρούνται.
Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών» δεν διόρθωσε τα πράγματα. Ο κ. Φίλης μπορεί να χαρακτήρισε θετική την μερική αυτή μετατόπιση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί. Το βέβαιο είναι ότι με αφορμή την «κυβίστηση» στο θέμα των υδρογονανθράκων έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα προς την κομματική ηγεσία και όσους αποφεύγουν την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και την απόδοση ευθυνών: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της», είπε με νόημα.