Παναγιωτόπουλος : Δεν θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία

Στόχος είναι οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σχέδιο αναβάθμισης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως στόχος είναι να αναλάβει η ΕΑΒ την αναβάθμιση των F-16 και άλλα έργα, ώστε να σταθεί η αμυντική βιομηχανία στα πόδια της. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στο Παρίσι για διαπραγματεύσεις ο Παναγιωτόπουλος

Τόνισε, πως επιδιώκεται στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας η απεμπλοκή με το θέμα των Μιράζ – που είναι σημαντικό όπλο – ενώ όπως ανέφερε την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Παρίσι για διαπραγματεύσεις με την ομόλογό του σχετικά με την αγορά δυο πλοίων. Εξήγησε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της χθες, δίνει νέες προοπτικές.

«Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, ούτε θέλουμε πολέμους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να υπάρχει σοβαρό δόγμα αποτροπής ώστε να γνωρίζουν οι αντίπαλοι ότι θα έχουν μεγάλο κόστος με ελάχιστο όφελος.

«Δεν θα υπάρξει αύξηση της θητείας»

Υπογράμμισε ότι στα τέλη του χρόνου θα προωθηθεί το σχέδιο για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Είπε πως στόχος είναι οι νέοι οπλίτες να αποκτήσουν δεξιότητες και πιστοποιητικά στο πλαίσιο της θητείας. Ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά και οι οπλίτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποιητικών για χρήση υπολογιστών, ξένων γλωσσών, χειρισμού ειδικών μηχανημάτων, μαγείρων και άλλων δεξιοτήτων.

Επανέλαβε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη συμφωνία των Πρεσπών, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και του Αμερικανού πρέσβη έθεσε το ζήτημα της τήρησής της από τα Σκόπια. Όπως ανέφερε, όταν παραβιάζεται ένας από τους βασικούς όρους που είναι το όνομα, μπορεί να προκύψει αμφισβήτησή της με επιχειρήματα και στέρεη βάση.

Εξήγησε ότι η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων καθώς αυξάνεται η επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζαν η Βουλγαρία ή και η Τουρκία που ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το έργο του αποκαλούμενου «air policing» των Σκοπίων. «Αν δεν το κάναμε θα ήταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.